Обратно към пълната версия на статията »

Световните медии: В България цари хаос

Световните медии: В България цари хаос
A A+ A++ A

Вече повече от 40 дни протестиращите в България искат оставката на социалистическото правителство, пише германският в. „Берлинер цайтунг“. Димитър Бечев, директор на Българския клон на Европейския съвет за външна политика, вижда голяма разлика между протестите в София и тези от последните няколко месеца в страни като Испания. 

„В България не протестират срещу строгите икономии като в Южна Европа. Това, което искаме, е истинска демокрация“, казва той. Бечев подкрепя българските протестиращи. Те са добре образовани, западно ориентирани и разбират демонстрациите като акт на участие и като основно право. България скъсва с пасивната демокрация, тук се формира ново гражданско общество, който е проевропейско и демократично, коментира Бечев.

Когато в началото на годината се водиха протести срещу високите цени на електроенергията и за сваляне на правителството на Бойко Борисов, главен фактор беше гневът на гражданите. Сега, по време на протестите срещу наследника на Борисов Пламен Орешарски, по улиците на столицата излиза гражданинът, който притежава кураж.

Гневни българи блокираха парламента в София във вторник вечерта. Министър-председателят Пламен Орешарски обаче не помисля да подава оставка, коментира германското сп. „Шпигел“. Междувременно протестиращите обявиха премиера си за издирване в социалната мрежа „Фейсбук“: „Търси се: Пламен Орешарски“. Защото той продължава да мълчи - въпреки седмиците на масови протести в най-бедната страна от ЕС.

Едва в четвъртък, след деветчасовата блокада на парламента в София, Орешарски се обърна към хората и ги призова да се откажат от насилието.

От средата на 90-те години експертът е важен фактор на властта в България. Когато неговата кандидатура за премиерския пост беше оповестена преди предсрочните парламентарни избори през май 2013 г., мнозина видяха надежда в бившия финансов министър, който беше представен като безпартиен. 

От края на авторитарния социализъм преди почти 24 години и прехода към демократична пазарна икономика страната е в постоянна криза. Корумпирани правителства, престъпни групи и олигархични кръгове си поделят властта. Влизането на България в ЕС през 2007 г. не доведе до европеизация на балканската страна с по-голямо върховенство на закона и устойчиво икономическо възстановяване, на което се надяваха българите. Сега опозиционните демонстранти настояват за повторни избори. Орешарски обаче не мисли да подава оставка.

„В повечето европейски страни правителствата не падат под натиска на няколко хиляди души - те падат така в арабския свят“, коментира Янаки Стоилов от БСП.

Десет седмици след парламентарните избори в България политическият хаос в най-бедната страна от ЕС се увеличава, коментира германският в. „Зюддойче цайтунг“. В нощта на сряда стотици демонстранти блокираха парламента за почти девет часа.

След блокадата на парламента бяха ранени около 20 души, включително полицаи. Правозащитници критикуват полицията, че е действала с „прекомерна сила“ срещу протестиращите. Някои от демонстрантите обаче се държаха предизвикателно. 

През последните 42 дни протестиращите искат оставката на новото правителство, доминирано от социалистите, които в сряда вечерта потвърдиха, че няма да подадат оставка. Въпреки бурните събития няма изгледи за бързо решаване на проблема. Европейската комисия е загрижена.

Във втория по големина град на България Пловдив протестиращите срещу правителството пяха песни на Владимир Висоцки, предаде ИТАР-ТАСС. Демонстрантите запазиха минута мълчание в памет на съветския поет и певец, който почина на 25 юли преди 33 години. 

„С тази инициатива ние показваме, че не сме срещу Русия, а срещу комунизма, който все още не е напуснал страната ни“ - така протестиращите обясниха своите действия, допълвайки, че Висоцки е символ на Русия и на таланта. 

След това около 50 протестиращи преминаха през главните улици на града, скандирайки искания за незабавната оставка на кабинета начело с Пламен Орешарски. 

Съвсем различна беше атмосферата в София, където, както и в предишните дни, се проведе най-масовата антиправителствена демонстрация в страната.

След седмици на мирни демонстрации в столицата настроенията ескалираха, а социалистите упрекнаха партия ГЕРБ, че е провокирала безредиците, пише германският в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“. Във вторник вечерта, на четиридесетия ден от досегашните мирни протести, за пръв път беше различно: протестиращите обиколиха сградата на парламента, в който имаше министри, депутати и журналисти, и с подсвирквания и викове изразяваха недоволството си. След няколко часа полицията реши да изведе с автобус депутатите, министрите и служителите на Народното събрание. Това доведе до сблъсъци между демонстранти и полицаи, като имаше и ранени.

А в сряда правителството опита да използва за политически цели ескалацията на насилието - управляващите предупредиха поддръжниците на протестното движение да не се оставят да бъдат използвани. Министърът на икономиката Драгомир Стойнев помоли демонстрантите да не водят повече деца на протестните акции. Министърът допълни, че на демонстрациите от сряда вечерта „не са били онези интелигентни, образовани и млади хора“, а хора, чиято цел „може би беше да потече кръв“.

Усилия да се драматизира ситуацията прозира и в коментарите на председателя на Народното събрание Михаил Миков. 

Ако изобщо има някакъв изход за България, това може би са предсрочни избори. След блокадата на парламента от протестиращите ЕС е обезпокоен.

Десет седмици след парламентарните избори, политическата катастрофа в най-бедната страна на Европейския съюз става все по-голяма, коментира „Дойче веле“. В нощта на сряда стотици демонстранти блокираха парламента за почти девет часа.

Президентът Росен Плевнелиев призова парламентарните партии за диалог, за да се преодолее кризата. Противопоставянето може да застраши сигурността на страната, предупреди той. Европейската комисия изрази загриженост. 

„Комисията призовава всички страни да покажат необходимата сдържаност“, заявиха от Брюксел. През последните 42 дни протестиращите искат оставката на новото, доминирано от социалисти, правителство и повторни избори. Социалистите обаче остават твърди: „БСП не може да приеме това“, заяви лидерът на Социалистическата партия Сергей Станишев.

(По агенция „Фокус“)