Обратно към пълната версия на статията »

Вигенин за решението на ЕС за „Хизбула“: Това води до повече сигурност, а не обратно

Вигенин за решението на ЕС за „Хизбула“: Това води до повече сигурност, а не обратно
A A+ A++ A

За България не се увеличава рискът след решението на Европейския съюз за включването на военното крило на „Хизбула“ в списъка с терористичните организации. Това каза на пресконференция министърът на външните работи Кристиан Вигенин във връзка с включването на „Хизбула“ в списъка на ЕС с терористични организации, предаде агенция „Фокус“.

Рискът за нас пряко не се увеличава, защото с прилагането на това решение ще бъдат ограничени възможностите на организации като „Хизбула“ и нейното военно крило да оперират и да разгръщат мащабната си дейност. Според мен това води до повече сигурност, а не до по-малко, посочи Вигенин. 

„От информацията, която имам, след атентата в Сарафово способността на нашите служби да предотвратяват заплахи е значително по-голяма. За първи път по моя инициатива имаме ясна позиция за „Хизбула“, която е съгласувана с всички институции, а не просто нахвърляни реплики“, добави министърът.

„Не мога да намеря моя сериозна грешка по отношение на работата ми по това досие, защото направих две много важни неща – поисках спешно допълнителна информация, която ми беше нужна, и успях да съгласувам обща позиция на всички институции“, каза още той.

Той каза още, че политическите назначения при посланиците са около 25% и почти 65% при генералните консули. „Когато е външно назначение, не е от МВнР, може да се счита за политическо. Това не означава непременно да е политик“, обясни Кристиан Вигенин. Той каза още, че са предприети мерки за страните без посланици и се съгласуват кандидатури.

#Вигенин #Хизбула #ЕС #решение