Обратно към пълната версия на статията »

Спасителите в „Ораново” укрепват крепеж в галерия, в която издирват миньорите

Спасителите в „Ораново” укрепват крепеж в галерия, в която издирват миньорите
инните спасители и миньорите от редовните смени на рудника се занимават изключително с укрепването на съоръженията на нарушен крепеж в минната галерия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Седмо денонощие продължава работата на спасителните екипи, които издирват в рудник „Ораново” на каменовъглената мина в Симитли двамата миньори Николай Михайлов и Иван Лазаров, останали под земята след тежкия инцидент на 16 юли, когато загинаха затрупани от свлачище двамата техни колеги Асен Стойнев и Христо Младенов, предаде "Дарик".

"Минните спасители и миньорите от редовните смени на рудника се занимават изключително с укрепването на съоръженията на нарушен крепеж в минната галерия, която продължават да разчистват", съобщи областният управител на Благоевград Муса Палев, който и в понеделник бе в мината.

"На първо място, приоритет номер едно е безопасността на миньорите, които работят. Кога ще приключат - не мога да кажа, но докато не се направят укрепителните съоръжения така, както трябва, за да се избегне всякакъв риск, няма да се продължава напред, подчерта той. Това укрепване може да отнеме доста време. При т.нар. разклонение „Б” на галерията, която се разчиства, има теч и най-вероятно наблизо е станало самото срутване, за което говорят доста сериозно увредените укрепителни съоръжения, обясни Палев.

#рудник "Ораново" #спасители #миньори #Муса Палев #Палев #Благоевград #Николай Михайлов #Иван Лазаров