Обратно към пълната версия на статията »

„Евронюз“: На българите им писна да ги правят на маймуни

„Евронюз“: На българите им писна да ги правят на маймуни
A A+ A++ A

Автор: „Евронюз“, превод: „Фокус“

На 14 юли, месец след началото на антиправителствените протести в България, около 15 хиляди души излязоха по улиците на София в посока към Народното събрание. Така за 31-ви пореден ден хората се събраха на мирен протест в рамките на безпрецедентно надигане, както някои от тях наричат протестите.

По този повод медията интервюира четирима от протестиращите. Те са млади, високообразовани и разочаровани от настоящата ситуация в България.

„Малко след началото на протестите един вестник написа нещо, което според мен обобщава гледната точка на протестиращите, както и моята собствена. „Защото ни писна да ни правят на маймуни“. В българския разговорен език това е синоним на това някой да ти разправя глупости и да се отнася с теб като с идиот. Живях в чужбина за няколко години, върнах се преди около година и искам да остана, но само ако политическата и икономическата обстановка започнат да се променят. Но знам, че това зависи от всички нас, особено от тези, които не се занимават с политика и които трябва да служат като морален компас на политиците“, казва 35-годишната Цветелина.

#протест