Обратно към пълната версия на статията »

Русия иска да си прибере шпиони, осъдени в Германия

Русия иска да си прибере шпиони, осъдени в Германия
A A+ A++ A

Москва иска да размени осъдени в Германия свои двама агенти, познати само с кодовите им имена Андреас и Хайдрун Аншлаг, срещу техни колеги, които са били задържани в Русия. Според в. „Комерсант“ руските служби били готови да освободят поне един шпионин, работил за немските или други западни тайни служби, преди да бъде арестуван, предава БГНЕС.

Според човек от руските тайни служби консултациите за възможната размяна започнали наскоро, след като на 2 юли шпионската двойка беше осъдена от съда в Щутгарт. Друг източник пък е на мнение, че Москва изчаквала приключването на процеса, за да разбере от слушанията по делото как е било разкрито прикритието на двамата руски шпиони. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече пред репортер на вестника по време на разговорите през юни между президента Владимир Путин и канцлера Ангела Меркел да е била обсъждана размяна на шпиони.

Мъжът, известен като Андреас Аншлаг, получи присъда от шест и половина години, а съпругата му Хайдрун Аншлаг – с година по-малко. Двойката била от т. нар. спящи агенти. Те били вкарани във ФРГ през 1988 г. от тогавашния КГБ, а впоследствие двамата започнали да работят за приемника СВР.

„Комерсант“ цитира адвоката на двамата шпиони - Хорст-Дитер Петшке, според когото наистина се очаквала размяна, и то в съвсем близко бъдеще, едва ли не всеки момент. Сред възможните кандидати е Андрей Думенков, който получи през 2006 г. 12 г. затвор, след като беше заловен при опит да предаде на германското разузнаване данни за руската ракетна система. Подобен е и случаят с Валерий Михайлов, бивш полковник от руските служби за сигурност, осъден миналата година на 18 г. затвор за шпионаж в полза на САЩ.

#Русия #Германия #шпиони #осъдени