Обратно към пълната версия на статията »

Наложиха мораториум върху строителство в зони „А” и „Б” по Черноморието

Наложиха мораториум върху строителство в зони „А” и „Б” по Черноморието
A A+ A++ A

Депутатите приеха проект на решение за налагане на мораториум върху всички сделки на разпореждане и строителни дейности с държавни имоти в териториите на устройствени зони „А” и „Б” по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, освен за случаи на инфраструктурни обекти с местно и национално значение, предаде агенция „Фокус”.

„Приемаме решение, което трябва да гарантира изпълнението на закона. От 2008 г. действа Законът за черноморското крайбрежие. Той беше приет с ясната цел да се спре безконтролното застрояване на Българското Черноморие. Тогава бяха определени Зона „А”, „Зона Б”, с ясни регулации при какви условия може да се строи нещо необходимо за туристическия бранш. Става дума за българската природа и какво ще получат нашите деца за наследство – джунгли или Черноморие, където туризмът се защитава с ясно защитени територии”, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

„2008 г. ясно се дава задължение на правителството да извърши заснемане на цялото Черноморие, да определи точно защитените територии, където има дюни. Никой не е казал защо това задължение по закон не беше изпълнено. Даде се правен и практически вакуум, което позволи частният икономически интерес да нахлува още по-активно на териториите по Черноморието”, каза още Сергей Станишев.

„Този мораториум се внася за втори път. Никой не е отговорил защо беше избутан от мнозинството на ГЕРБ. Изпълняваме ангажимент, който бяхме поели в предишния парламент”, посочи Станишев.

Той добави, че с мораториума не се допуска прехвърлянето на държавна собственост, а Министерството на околната среда и водите ще предостави предложение за национален парк „Българско Черноморие”.

Депутатът от Коалиция за България Атанас Мерджанов каза: „Не мога да се съглася, че обществените поръчки по заснемането са по вина на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Да, но бих искал да се подчертае каква е политическата персонална вина на тогавашния министър на съответното министерство и това не беше Лиляна Павлова, а Росен Плевнелиев. Тогава търговете бяха провалени с обяснението, че имало недостиг на средства”.

Сергей Станишев заяви: „Обществената поръчка беше проведена в правителството на „лошата тройна коалиция”, беше избран изпълнител, беше обжалвана процедурата в съда, съдът се беше произнесъл окончателно и беше в ход изпълнението на това задължение по закон. Действително персоналното решение по този въпрос и прекратяването на обществената поръчка и на изпълнението на закона е лична отговорност на тогавашния министър на регионалното развитие и благоустройство – Росен Плевнелиев. Лиляна Павлова не направи нищо да коригира този пропуск”.

Станишев каза още, че национален парк „Българско Черноморие” ще бъде четвъртият национален парк. „Това е наследство за следващите поколения”, посочи той.

#Парламент #решение #мораториум #строителство #Черноморие