Обратно към пълната версия на статията »

Хайнц Брам: Политиката в България не е предвидима

Хайнц Брам: Политиката в България не е предвидима
A A+ A++ A

Дойче Веле

"Когато в парламента влизат грешните политици, за това е виновен не друг, а хората, които са ги изпратили там", казва германският политолог Хайнц Брам. От години той следи събитията в България.

Посланиците на Германия и Франция в София изразиха подкрепа за президента Росен Плевнелиев, който обяви, че новите избори са единственият изход от сегашната заплетена ситуация. "Това означава, че според двамата дипломати, които са представители на двете най-важни страни в ЕС, ситуацията в България е доста сложна", казва Хайнц Брам.

Той допълва, че българските политици, които могат да се похвалят с доверието на българските избиратели, днес се броят на пръсти. "Президентът Плевнелиев и главният прокурор Цацаров са част от тези, в които хората виждат някаква надежда", посочва германският политолог.

"Без политически разум грешките на предишните правителства ще се повтарят"Според него е изключително важно да се осъзнае, че не всички политици са корумпирани, че от политик до политик има разлика. "И ако има корумпирани политици, то е и заради това, че българите са гласували за тях", изтъква Брам.

Според него протестиращите не са в състояние да създадат набързо нова партия и да разработят реалистична програма, с помощта на която с един замах да поправят всички грешки от миналото. Германския политолог подчертава, че без политически разум грешките на предишните правителства ще се повтарят.

"Демокрацията функционира само когато здравият човешки разум има последната дума. И не винаги за трудностите е виновна конституцията. Когато в парламента влизат грешните политици, за това е виновен не друг, а хората, които са ги изпратили там. Корумпираните политици пък носят вината за това, че правото се погазва", казва той.

Що се отнася до образа на България в чужбина, Хайнц Брам посочва, че продължаващата криза вече е успяла да нанесе тежки поражения върху имижда на страната. "Кой би инвестирал в страна, която няма ясна ориентация?", пита риторично той и заключава: "Европейският съюз би помогнал на България тогава, когато политиката ѝ стане предвидима, а за момента тя не е такава."