Обратно към пълната версия на статията »

Според 86% от българите съдебната система у нас е засегната от корупцията

Според 86% от българите съдебната система у нас е засегната от корупцията
A A+ A++ A

Според 86% от българите съдебната система у нас е корумпирана, показва „Световният барометър за корупцията 2013 г.“ на Трансперънси интереншънъл. В класацията по корумпираност у нас следват системата на здравеопазването, политиците и парламентът. Любопитното е, че според 49% от анкетираните българи медиите се радват на цъфтяща корупция, пише БГНЕС.

Над 50% от участниците в допитване за нивото на корупцията в света отговарят, че положението се е влошило през последните две години; близо 25% от анкетираните признават, че са платили подкуп на държавен служител през последните 12 месеца. Документът със заглавие „Световен барометър на корупцията 2013“ показва, че хората имат все по-малко доверие на институциите, за които се предполага, че трябва да ги защитават – като полиция, съдебна система и политически партии. Също така действията на държавата срещу корупцията са се влошили от 2008 г. насам след започването на световната финансова и икономическа криза.

Резултатите от допитването се базират на анкетирането на 114 000 души в 107 държави по света.

Авторите на изследването изрично подчертават връзката между бедност и корупция. 8 от 10-те страни с най-високи нива на корумпираност се намират в Африка. Анкетираните в 36 държави сочат като шампион по корупция полицията, докато магистратите са най-склонни към вземане на пари под масата в 20 страни. Все пак политическите партии държат палмата на първенството – гражданите на 51 държави виждат в представителите на политическата класа символ на корупцията. От началото на световната финансова и икономическа криза действията на властите срещу корупцията вървят надолу – през 2008 г. като адеквантни са ги оценявали 31% от анкетираните, днес процентът е спаднал до 22.

Трансперънси интернешънъл отчита, че сред обществеността съществува воля за борба с подкупите, като 2/3 от анкетираните са отказали да дадат пари под масата, когато са им били поискани.

#корупция #допитване #Трансперънси интернешънъл