Обратно към пълната версия на статията »

МВФ: Икономическият ръст в ЕС зависи от координирани действия

МВФ: Икономическият ръст в ЕС зависи от координирани действия
Според МВФ сред мерките за икономическа стабилност е и отварянето на трудовите пазари. Снимка: www.manager.bg
A A+ A++ A

Еврозоната трябва да предприеме координирани действия, за да съживи икономическия растеж, посочи Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от световните агенции.

Организацията подчертава необходимостта еврозоната да оздрави банковите баланси и да постигне напредък при създаването на банковия съюз.
Според експертите на МВФ растежът остава слаб, а безработицата е рекордно висока. Необходими са политически действия за възстановяване на стабилността на финансовия сектор, посочва МВФ в редовната си оценка на състоянието на икономиката във валутния съюз.

Според фонда заплахата пред оцеляването на единната валута, която бе реална преди една година, е била отстранена от Европейската централна банка, която обяви, че може пряко да се намеси, за да стабилизира пазара на облигации и да вземе и други мерки.


Сред акцентите за съживяване на икономиката са растежът и заетостта, което  изисква действия на множество фронтове. За целта фондът посочва четири области за реформа: подпомагане проблемните банки, да бъде разработен единен пакет от банкови правила, ЕЦБ да продължи либералната си парична политика, а страните да направят икономиките си конкурентни и чрез отваряне на трудовите си пазари.

#МВФ #еврозоната #ЕЦБ #съюз #пазари