Обратно към пълната версия на статията »

Умереният Вигенин - твърд за Македония

Умереният Вигенин - твърд за Македония
A A+ A++ A

Медиите в Скопие коментират изявленията на министъра на външните работи Кристиан Вигенин по отношение на това, че няма промяна в българската позиция за определянето на дата за започване на преговори на Македония с Европейския съюз и че условие за това е договор за добросъседство с България. "Вигенин и Плевнелиев задружно искат договор за добросъседство", това е заглавието на скопския вестник "Вечер".

"Българският държавен връх е обединен около македонската евроинтеграция. Позициите на официална София по отношение на Македония са непроменени и съгласувани между всички институции, които имат отношение по темата в източния съсед. Шефът на българската дипломация Кристиан Вигенин, на среща с журналисти в парламента в София, още веднъж припомни за българското условие за подкрепа за започване на преговорите на Македония с Европейския съюз.

"Няма разминаване между мен и президента Плевнелиев по тази тема. София остава на принципна позиция за подписване на договор за добросъседство", каза Вигенин, пише "Вечер".

Българският посланик в Скопие, Иван Петков, ще оглави българския екип за преговори с Македония по постигането на договор за добросъседство, това предаде телевизия Сител, Македония .

Министърът на външните работи на България Кристиан Вигенин е предприел реорганизация на българския преговарящ екип и очаква по-скоро двете страни да седнат на разговори, за да определят спорните моменти в договора. "Позицията към Македония не е променена, тя е резултат от консултации и съгласие. Информирах македонския колега, че България е подготвена да ускори работата по договора.

Неговото подписване е условие за отваряне на следващите стъпки в процеса на евроинтеграция на Македония", заявил Вигенин, пише "Сител".

"Вигенин и Плевнелиев се съгласиха за Македония", така е озаглавен материалът на телевизия "Канал 5".

"Официална София остава на позицията, че подкрепата за евроинтеграцията на Македония е обвързана с подписване на договор за добросъседство", е подзаглавието на материала. "Канал 5" припомня, че неотдавна е имало подписка на български интелектуалци, които настоявали – България безусловно да подкрепи Македония за ЕС, за разлика от позицията на предишното правителство на Бойко Борисов. Същите акценти извежда и материалът на „Дойче веле”.

„Умереният Вигенин – твърд за Македония”, това е заглавието на материала в телевизия „Алфа”. „Умереният Вигенин казва, че няма причина неговата държава да смени своето отношение към Скопие, докато там не постигнат желаните резултати. Дотогава София ще стои на пътя на македонската евроинтеграция. Изявленията на официална София са неприемливи за македонския заместник-министър на външните работи Зоран Петров.

Неотдавна той заяви за „Алфа”, че такива условия не са свойствени на модерния международен правен мир и са характеристика на един период, в който страните по този начин регулираха отношенията си докато бяха членки на Варшавския договор.

Под заглавие: „Вигенин – нямаме разминавания с Плевнелиев за Македония”, материали публикуват още електронните издания „24 вести”, „Курир” и „Скай.Мк”, „Либертас”, телевизия „А1Он”.

„Подписването на договор за добросъседство – приоритет за България”, това е заглавието на македонската агенция „Макфакс”. Шефът на българската дипломация Кристиан Вигенин и президентът Росен Плевнелиев с еднаква позиция около македонско-българските отношения, е подзаглавието на материала. „Позицията на всички институции, ангажирани по темата в България, е една и съща и няма разминаване”, това е заявил външният министър Вигенин, пише „Макфакс”.

„Вигенин: България ще подпише договор за добросъседство и ще отвори пътя на Македония за ЕС”, е заглавието на електронното издание „Максим”. „Вигенин: България е подготвена да ускори подписването на договора за добросъседство с България”, пише електронното издание „Прес 24”. Изявлението на българския външен министър в Народното събрание е коментирано още от електронното издание „Инпрес” – „Договорът за добросъседство е условие за следващите стъпки в европейската интеграция на Македония”.

„Плюс инфо” и „Република” са озаглавили материалите си „България с нов преговарящ по договора за добросъседство с Македония – българския посланик Иван Петков”.

 

По агенция "Фокус"