Обратно към пълната версия на статията »

Временна забрана за шистовия газ, идат нови протести

Временна забрана за шистовия газ, идат нови протести
Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов, зам.-председател на ПГ на партията и на енергийната комисия, предложи редакция на законопроекта на РЗС за временен мораториум върху шистовия газ, която бе приета от комисията. Снимка: в. „24 часа“
A A+ A++ A

Депутатите от управляващата партия ГЕРБ в парламентарната комисия приеха решение за налагане на временен мораториум върху проучванията и добива на шистов газ.

Решението, взето късно вечерта в понеделник, ден след като десетки хиляди протестираха с искания за пълна забрана на проучванията и добива на шистов газ в 12 града в цялата страна, обаче бе изтълкувано и от опозицията, и от протестиращите като „прах в очите“ от страна на управляващите.

След близо 4 часа разгорещена дискусия икономическата комисия в парламента прие „Проект за решение за забрана на добива на шистов газ и прилагането на метода на хидравлично разбиване и сходни на него методи при проучване и добив на нефт и природен газ на територията на Република България“, внесен от лидера на РЗС Яне Янев и група народни представители, заедно с редакционните предложения на Валентин Николов и другите представителите на ПГ на ГЕРБ, предаде Агенция „Фокус“.

Забраната ще е временна и ще важи, докато министерствата на енергетиката и екологията не приемат текстове в българското законодателство, които да гарантират, че методът хидравлично разбиване (фракинг) за проучване и добив на шистов газ няма да навреди на околната среда.

Това заяви в понеделник вечерта по време на изънредното заседание на енергийната комисия в парламента зам.-председателят на групата на ГЕРБ Валентин Николов, цитиран от Дарик.

Мораториумът ще важи докато двете министерства не напишат текстовете, които след това парламентът ще трябва да одобри, уточни той. Засега ГЕРБ не се ангажира с конкретен срок за забраната.

Комисията реши да разгледа темата два дни след като хиляди граждани протестираха в цялата страна срещу спорния метод за добив на шистов газ, известен като фракинг. При този метод земните ядра се разкъсват от хиляди тонове вода и коктейл от десетки токсични химикали, които според еколозите могат да навредят на питейната вода и почвата.

Представителите на еколозите и неправителствените организации излязоха от заседанието и обявиха, че са излъгани и протестите срещу проучването и добива за шистов газ продължават.

Еколозите са недоволни от предложената от ГЕРБ редакция, която е 11 точка от предложението, част от която гласи, че мораториумът има действие до влизането в сила на Закона за околната среда или до влизане в сила на Закона за подземните богатства.

Според еколозите с тази точка всичко се обезсмисля и управляващите се опитват да ги залъжат, че приемат мораториума на шистовия газ. Според еколозите решението за забрана на проучванията и добива на шистов газ е временно.

По-рано на заседанието на енергийната комисия, на което присъстваха и енергийният министър Трайчо Трайков, както и представители на неправителствени организации, които са „за“ и „против“ шистовия газ, от ГЕРБ отхвърлиха проектите на БСП и „Атака“ за мораториум.

Очаква се в сряда Народното събрание да приеме решението за временната забрана, предложено от ГЕРБ.

#фракинг #хидравлично разбиване #„Шеврон“ #НПО #неправителствени организации #еколози #протести #проучвания #добив #шистов газ #„Атака“ #РЗС #ГЕРБ