Обратно към пълната версия на статията »

Кой може да контролира парите към офшорките?

Кой може да контролира парите към офшорките?
A A+ A++ A

Предстои обсъждане на предложението на работодателски организации за въвеждане на данък върху паричните потоци от България към офшорни зони. Според финансовия министър Петър Чобанов, „това би било нещо много новаторско“, но той не се ангажира със задължително въвеждане на подобен данък. Ако все пак такъв бъде въведен, контролът може да бъде осъществяван от банките, но това ще породи необходимост от законодателни промени.

Темата е актуална в светлината на нарастващата обществена нетърпимост към задкулисието. Обществото ни има нужда и настоява да знае, кои са богатите у нас и къде си държат парите те. Това е част от необходимата прозрачност в управлението и в политиката, и в икономиката ни.

Ако все пак подобен данък стане реалност, преди това трябва да се създаде регламент, по който банките да се задължат да предоставят персонална и корпоративна информация за движението на пари към офшорки. Въпросът за институцията, която ще осъществява контрол върху изпълнението на новия данък, е от изключителна важност. Не по-маловажен е и въпросът за това, как ще бъде осъществяван този контрол в условията на конфиденциалност на личните и корпоративни депозити.