Обратно към пълната версия на статията »

Прокуратурата образува досъдебни производства за полетите с „Авиоотряд 28“

Прокуратурата образува досъдебни производства за полетите с „Авиоотряд 28“
Предмет на разследване са извършените полети в страната и чужбина с въздухоплавателните средства на „Авиоотряд 28“ и съответствието им с нормативните изисквания за работата на авиоотряда. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Прокуратурата разследва извършените полети в страната и чужбина с въздухоплавателните средства на „Авиоотряд 28“ и използването на военни самолети на Българската армия не за целите на въоръжените сили, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Образувани са две досъдебни производства, след постъпили в Прокуратурата на Република България сигнали от министър-председателя Пламен Орешарски и от министъра на отбраната Ангел Найденов. На 19.06.2013 г. Софийска градска прокуратура (СГП) е започнала досъдебно производство срещу длъжностни лица от Министерския съвет за това, че в периода от 01.05.2009 г. до 01.05.2013 г. са нарушили служебните си задължения с цел да набавят за себе си и/или за другиго облага и от това са могли да настъпят неблагоприятни вредни последици за републиканския бюджет – престъпление по чл.282 ал.1 от НК.

Предмет на разследване са извършените полети в страната и чужбина с въздухоплавателните средства на „Авиоотряд 28“ и съответствието им с нормативните изисквания за работата на авиоотряда. На 25.06.2013 г., след предварително получено разрешение от Софийски градски съд, е извършено претърсване в административната сграда на „Авиоотряд 28“ на територията на Летище София.

В резултат на претърсването са иззети множество документи, касаещи организацията на работа и извършените вътрешни и задгранични полети. Иззети са също документи и видеозаписи от т.нар. ВИП пунктове на Летище София. Процесуално-следствените действия са извършени от съвместен екип от следователи от следствения отдел на СГП и служители на Национална агенция по приходите.

На 20.06.2013 г. Софийската военноокръжна прокуратура е започнала разследване срещу лица от Българската армия и Министерство на отбраната (МО) за длъжностни престъпления – за това, че в периода от август 2009 г. до март 2013 г. са превишили властта си, като са предоставили  51 пъти военни въздухоплавателни средства за ползване в страната и чужбина не за целите на въоръжените сили на Република България и от това са настъпили тежки последици – щети в размер на близо 813 000 лева. Действията по разследването се извършват от военни прокурори във формирования на военновъздушните сили (Враждебна, Крумово, Безмер), както и в Националната служба за охрана (НСО).

При пълно съдействие от страна на командването на военновъздушните сили са иззети множество документи. Провеждат се разпити на лица от летателния състав, както и на офицери от НСО, включително и на директора на тази служба.

И по двете досъдебни производства предстоят разпити на множество свидетели с цел установяване на пълните данни за полетите, съдържащи се в отправените към прокуратурата сигнали (маршрут, цел на ползване, заплащане на гориво, превозвани лица и т.н.).

#"Авиоотряд 28" #Българската армия #Пламен Орешарски #прокуратура #Министерски съвет #летище София #Министерство на отбраната #НСО