Обратно към пълната версия на статията »

Евронюз: Will you #ДАНСwithme? Как българите използват социалните медии за протеста

Евронюз:  Will you #ДАНСwithme? Как българите използват социалните медии за протеста
A A+ A++ A

Напоследък големите протести по света си имат своя символика и ключови думи в социалните мрежи. В Тунис това бе #Jan14, в Египет #Jan26, турските протести използваха #occupygezi. След неколкодневните протести в България #ДАНСwithme стана най-популярният хаштаг (заедно с #Bulgaria) – с него се означават съобщения в „Туитър“, в социалните мрежи, видеоматериали и блогове.

Изразът представлява игра на думи, която използва звуковата близост между английската дума dance и абревиатурата на името на Държавната агенция за национална сигурност - тайната служба на страната.

Протестите избухнаха след скандалното назначаване и след това оттегляне за неин шеф на депутата и бизнесмен Делян Пеевски - ДАНС на кирилица или DANS на латиница.

А #ДАНСwithme просто звучи като Dance with me (танцувай с мен).

Протестиращи в интернет използват и социалните медии, и блоговете, за да изразят недоволството си и мнението си за политическата ситуация в страната.

В своя блог българинът Георги Маринов написа съобщение „Какво се случва в България“. И даде своя отговор: „Хората са на улиците, протестирайки. Всички големи градове: София, Пловдив, Варна, Бургас — шести пореден ден, десетки хиляди демонстрират за промяна, изискват некомпетентното „експертно“ правителство да даде оставка, а парламентът да бъде разпуснат.

„Ние искаме своето достойнство обратно“, добавя Маринов, преди да призове онлайн аудиторията си за подкрепа. „Само не обръщайте погледи настрани, докато София е в пламъци“, завършва той.