Обратно към пълната версия на статията »

Първанов и Кадиев поискали оставката на Станишев, но партията не предвижда такава

Първанов и Кадиев поискали оставката на Станишев, но партията не предвижда такава
В проекторешението относно обстановката в страната и задачите на партията, което Националният съвет на БСП трябва да гласува, обаче, не се предвиждат оставки. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият президент Георги Първанов и депутатът от БСП Георги Кадиев са поискали оставката на лидера на партията Сергей Станишев на Националния партиен съвет, предава „24 часа“.

В проекторешението относно обстановката в страната и задачите на партията, което Националният съвет на БСП трябва да гласува, обаче, не се предвиждат оставки.

Националният съвет на БСП, като оценява оказаната подкрепа за избора на председател на ДАНС, като сериозна политическа грешка с тежки последици, както за партията, така и за обществото, като отчита предизвиканата вълна на граждански протест, като израза на категоричната воля на гражданите за политика, освободена от корумпиращият диктат на задкулисни фактори, като съзнава особената отговорност на БСП в сегашния критичен за страната момент, като носител на мандата на кабинета Орешарски приема следното решение:

1. Утвърждава политическата позиция за обстановката в страната и задачите на партията като ръководно начало за дейността на представителите и структурите на партията на национално равнище и по места в сегашния момент.

2. В сегашната кризисна обстановка не оставката на ръководството на БСП е начинът за поемане на политическа отговорност, вместо това е наложителна пълна консолидация на усилията за успех за действията за оздравяване на политическия живот и стабилизиране на страната.

3. На първо място е необходимо да се осигури ясна политическа подкрепа за спешните и неотложни мерки по най-острите проблеми на гражданите и страната, предложени от министър-председателя Пламен Орешарски и утвърдени от Народното събрание. На тази решаваща задача следва да бъде подчинена и дейността на ПГ на Коалиция за България и на всеки един член на парламентарната група.

4. Намира за наложително да се пристъпи към всеобхватни мерки за изкореняване на натрупалите се в годините тежки проблеми и пороци в организацията и дейността на партията в центъра и по места.

За целта гласува доверие на Изпълнителното бюро за осъществяване на следните първостепенни задачи:

1. Незабавно да организира отговорни обсъждания във всички партийни организации на областно и общинско равнище за запознаване с настоящото решение и утвърдената позиция като основа за необходимата мобилизация за преодоляване на кризисните протести и стабилизирането на обществото и икономиката.

2. Да утвърди и приложи ясна процедура на взаимоотношенията с министър-председателя и членовете на кабинета, осигуряваща еднопосочност на действията в съответствие с основните насоки на политиката на БСП.

3. Да осигури спазването на необходимия ред и съгласуваност на предложенията за заемане на длъжности в централните и местните органи на управление, за целта да санкционира еднолични инициативи на отделни членове на ръководните органи на партията, които да се разглеждат като невалидни.

4. В срок до един месец да представи на Националния съвет цялостно предложение за нова организация на работата на ръководните органи на партията, гарантираща строгото спазване на колективния принцип на взимане на решенията и на програмата и устава на БСП.

5. Изпълнителното бюро на НС на БСП да свика заседание на Националния съвет до 20 юли 2013 г., на което да внесе отчет за изпълнението на задачите от настоящото решение. В бъдеще строго да се спазва посочената уставна норма за редовен отчет на Изпълнителното бюро пред Националния съвет на партията.

#Георги Първанов #Георги Кадиев #Сергей Станишев #Пламен Орешарски #БСП #оставка