Обратно към пълната версия на статията »

Бойко пази фискалната дисциплина „колкото и да боли“

Бойко пази фискалната дисциплина „колкото и да боли“
Премиерът участва в работен обяд на тема „Стимули за икономически растеж, нови технологии и научни изследвания в България през 2012 г.“, организиран от Американската търговска камара. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България ще запази стриктна финансова дисциплина и няма да търси помощ отвън, докато е на власт правителството на ГЕРБ, заяви премиерът Бойко Борисов.

„Докато ние сме на власт, България ще бъде с нисък бюджетен дефицит и ще продължим със съкращенията там, където няма ефективност, колкото и болезнени да са те“, каза премиерът в началото на работен обяд на тема „Стимули за икономически растеж, нови технологии и научни изследвания в България през 2012 г.“, организиран от Американската търговска камара, предаде БТА.

„Във време на финансова икономическа криза проблемите на всички са ясни – държавите се делят на такива, които правят бързи и ефективни реформи, и на такива, които разчитат на МВФ“, каза в своето приветствие Бойко Борисов.

„България избра този път – да бъдем дисциплинирани и да не сме от тези, които чакат да ни подбутват и да ни подпомагат. Затова на европейските съвети защитаваме изключително много Пакта за финансова стабилност, особено в неговата част за спазване на 3% дефицит и 60% таван на дълга“, подчерта премиерът.

„Затова като финансови показатели за 2011 г. България е сред трите най-дисциплинирани държави в Европа. Това вече се отчита и от канцлера Меркел, и от президента Барозу, и във всички доклади, които има по тази тема“, добави той.

По думите му България вече е изстрадала това, което предстои на други държави, и затова „можем да разчитаме на икономически растеж“.

„Има спорове дали не можем да пуснем малко повече дефицита, да похарчим повече пари. Но много от държавите, включително и бившият Източен блок, направиха този експеримент и той показа, че е фатален за икономиката и финансите на всяка държава. Докато е нашето правителство на власт, 3-процентният бюджетен дефицит ще бъде спазен“, категоричен бе Борисов.

#Бойко Борисов #премиер #Борисов #финансова дисциплина #Бюджетен дефицит #Американската търговска камара