Обратно към пълната версия на статията »

Овчаров откри „тракийски конник“

Овчаров откри „тракийски конник“
Керамичен релеф на тракийски конник от ранната елинистична епоха, открит в района на Перперикон, беше представен пред медиите от проф. Николай Овчаров. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Керамичен релеф на тракийски конник от ранната елинистична епоха, открит в района на Перперикон, беше представен пред медиите от проф. Николай Овчаров.

Според археолога предметът има особено значение, тъй като датира от началото на елинистичната епоха (края на IV – началото на III в. пр.Хр.) и свидетелства за зараждането на култа към Тракийския конник, т.нар. Херос, предаде БТА.

„Релефът е открит на около 300 метра от Скалния хълм на връх Бешик тепе в Перперикон. Той е част от урна и изобразява конник, държащ с дясната си ръка юзди, а с лявата – предмет, наподобяващ меч“, каза Николай Овчаров.

„Най-ранните подобни иконографии са от V в. пр.Хр., като всички те са върху произведения от сребро и злато“, обясни той.

„Намереният керамичен релеф е примитивен и няма структурата на датиращите от по-късен период мраморни конници, но това само доказва, че находката е свързана с тракийската култура от ранната елинистична епоха“, смята археологът.

Перперикон е археологичен комплекс в Източните Родопи, на 15 км североизточно от гр. Кърджали. Археолозите започват изследвания там още през 1979 г.

Открит е голям скален град, чийто разцвет е достигнат през римската епоха. Според специалисти в Перперикон се е намирало светилището на Дионис на тракийското племе сатри, чийто жречески род били бесите.

В сряда община Кърджали получи правото да стопанисва крепостната стена, южното и северното предградие, двореца-светилище и скалния проход в археологическия комплекс.

#проф. Николай Овчаров #Овчаров #релеф #тракийски конник #Перперикон