Обратно към пълната версия на статията »

България вече няма подводници

България вече няма подводници
Днес, 1 ноември, във Военноморска база Варна се състоя тържествен ритуал по спускане на военноморския флаг на подводница „Слава“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Военноморският флот на Република България официално остана без подводници.

На ритуал, окачествен като „тържествен“, състоял се във вторник във военноморската база във Варна, флотът официално спусна военноморския флаг на последната работеща българска подводница „Слава“, предаде агенция БГНЕС.

На ритуала присъстваха командирът на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев, военнослужещи от военноморската база и ветерани.

Командирът на дивизион „Подводни операции“ капитан първи ранг Камен Кукуров предаде флага и гюйса на подводницата за съхранение във Военноморския музей на Варна.

Решението на Министерството на отбраната да се закрие подводният флот на Въоръжените сили датира от 2010 г., и то след като през август 2009 г. ВМФ официално отпразнува 55-годишнината от възстановяването на подводните си единици.

Експлотационният срок на единствената българската подводница „Слава“ обаче изтече през 2010 г.

Подводният флот в България е създаден като самостоятелна единица по време на Първата световна война, през 1916 г. След войната е закрит заради клаузите на Ньойския договор от 1919 г., който забранява на България да има подводници, заедно с редица други ограничения на въоръжените й сили.

През 1954 г. подводният флот на България бива възстановен, след като СССР дава на страната три подводници, плюс още две през 1958 г.

Подводницата „Слава“, която беше официално извадена от експлоатация на 1 ноември 2011 г., е една от тези две подводници, подарени на България от Съветския съюз през 1958 г.

Въпреки че тя се смяташе за годна за използване, техническото й състояние беше окаяно и можеше да слиза под вода само за ограничени периоди от време.

През 2009 флотът извади от употреба втората българска подводница „Надежда“, като ВМФ имаше идеи да я превърне в музей.

Средата на осемдесетте години на миналия век са апогеят на българския подводен флот с цели четири изправни подводници в употреба. Две от тях са спрени веднага след края на Студената война през 1990 г. заради липса на средства.

През 2007 г. тогавашният Генерален щаб на ВМФ съобщи, че програмата му за модернизация предвижда закупуването на две нови подводници, като първата трябваше да пристигне във Варна през 2012 г.; този план обаче остана само на хартия.

#ВМФ #Военноморски флот #Варна #подводници #Министерство на отбраната #СССР #Съветски съюз #Пламен Манушев