Обратно към пълната версия на статията »

Южнокорейският посланик: Може да споделим опита си в икономическото развитие

Южнокорейският посланик: Може да споделим опита си в икономическото развитие
Посланикът обясни, че през изминалите години обемът на търговския обмен между двете страни се е увеличил с 300%. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Корея може да сподели своя опит в областта на икономическото развитие и да подпомогне България в изпълнението на нейната стратегия за икономическо развитие, заяви посланикът на Южна Корея Чън Би-хо, който беше удостоен с орден Стара планина първа степен от президента Росен Плевнелиев, съобщава „Фокус“.

Бих желал и в бъдеще България и Корея да продължат да споделят едно широкомащабно сътрудничество в полза на двете страни. Неотдавна моята страна излезе с една инициатива за започване на диалог за намаляване на напрежението на Корейския полуостров. Президентът на Корея предложи този процес, водена от убеждението, че това ще се превърне в основа за мирно обединяване. Ще ви бъдем изключително благодарни, ако България окаже пълна подкрепа на тази инициатива“, сподели посланикът на Южна Корея.

Той обясни, че през изминалите години обемът на търговския обмен между двете страни се е увеличил с 300%.

Инвестициите от корейска страна в България надхвърлиха 3 млн. евро. Надявам се, че следващите инвестиции на Корея ще бъдат в областта на промишленото производство и селското стопанство“, каза още той.

Във фенклубовете на корейската вълна членуват 4000 млади българи, привлечени от „Гангнам стайл“, корейската култура и кухня“, каза още посланик Чън Би-хо.

Президентът Росен Плевнелиев обясни, че признанието на посланик Чън Би-хо за приноса му в областта на науката е било удостоено с почетното отличие Доктор Хонорис кауза от Българската Академия на науките и Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

В рамките на своя мандат посланик Чън Би-хо се стремеше да развива и връзките между България и Азия като цяло. С неговото активно съдействие проведохме срещи с посланиците на осем азиатски страни, на която бяха обсъдени перспективите за задълбочаване на сътрудничеството и възможностите за увеличаването на азиатските инвестиции у нас“, каза президентът.

На връчването на ордена присъстваха официални гости, сред които и председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров.

#Южна Корея #България