Обратно към пълната версия на статията »

ДАНС проверява кмета на Русе заради обществени поръчки

ДАНС проверява кмета на Русе заради обществени поръчки
ДАНС проверява кмета на Русе Пламен Стоилов във връзка с провеждането на обществените поръчки в Община Русе. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ДАНС проверява кмета на Русе Пламен Стоилов във връзка с провеждането на обществените поръчки в Община Русе, предаде БГНЕС.

Проверката започна, след като бяха получени няколко сигнала, че обществените поръчки в града се печелят от фирми, близки до ГЕРБ.

Самият Пламен Стоилов потвърди на пресконференция, че е имало проверка от специализираната административна дирекция „Финансово разузнаване“.

Кметът не пожела да разкрие детайли и обясни, че това е работа на проверяващите.

Пламен Стоилов изрази категоричното си несъгласие с обвиненията, че се фаворизират конкретни фирми. Във връзка с нашумялата „Крис груп“, която е спечелила обществени поръчки за 14 млн. лева, градоначалникът обясни, че КЗК се е произнесла в подкрепа на избора на „Крис груп“.

Общината има обявени общо 48 поръчки за 152 млн. лева, където печелят различни фирми. Кметът обясни, че има три зони на контрол – Агенцията за обществени поръчки, КЗК и ВАС, които гарантират правилния избор.

„Ако има нещо, което не е наред, се сезират компетентните органи и те проверяват, но аз няма да влизам в ролята на адвокат на никоя фирма. От 5 до 7 души се подписват на всеки документ, преди аз да си сложа подписа - изпълнител, началник отдел „Обществени поръчки“, директор, юрист, зам.-кмет. Всеки от тях носи съответната отговорност“, заяви Стоилов.

#ДАНС #Русе #Пламен Стоилов #обществени поръчки #ГЕРБ #КЗК #ВАС