Обратно към пълната версия на статията »

Законопроект за детето легализирал проституцията

Законопроект за детето легализирал проституцията
„Легализирана е проституцията, публичните домове и консумацията на наркотици след 18 години. Ако това се прави през Закона за детето, е доста гнусно“, категоричен е Шарков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Законопроектът за детето на социалното министерство застрашава и нарушава правата на родителите и излага децата на опасни за развитието им практики, твърдят от СДС.

„Този законопроект ни връща във времето на Троцки, когато той е казал, че по времето на социализма ролята на семейството ще отпадне и грижата за децата ще бъде поета от държавата. Той е рестриктивен спрямо родителите, защото възстановява практиката на анонимните доноси. Безсмислено и неясно е въвеждането на образователни програми за сексуално и репродуктивно здраве в предучилищната възраст“, заяви депутатът от СДС Ваньо Шарков, цитиран от БТА.

От СДС смятат законопроекта за ненужен и са категорични, че не трябва да бъде внасян в парламента.

Шарков посочи като проблемен текст в проекта този, даващ право на децата след 16-годишна възраст да могат да отказват лечение.

„Законопроектът е изключително глупав, защото в него е написано, че децата след 16 години имат право да отказват лечение. Ако детето откаже лечение, директорът на лечебното заведение е длъжен да информира новата институция – Агенция за социална подкрепа към МВР, които отнасят въпроса до съда, а съдът може да се произнесе дали лечението да бъде проведено. А когато съдът се произнесе, едва ли ще има вече кой да бъде лекуван, ако състоянието е животозастрашаващо“, отбеляза депутатът.

Според друг текст от законопроекта „не се допускат деца на обществени места, в които няма обособени помещения за непушачи; в които се предоставят материали с еротично или порнографско съдържания; в които се организират хазартни игри по смисъла на закона за хазарт; където се предлагат сексуални услуги или консумация на психотропни вещества“.

„Значи децата до 18 години не се допускат в такива заведения, а останалите граждани допускат ли се? И кои са заведенията, които предоставят сексуални услуги? Легализирана е проституцията, публичните домове и консумацията на наркотици след 18 години. Ако това се прави през Закона за детето, е доста гнусно“, категоричен е Шарков.

Друг проблем във взаимоотношенията между децата и родителите е „даденото“ от законопроекта право децата над 14-годишна възраст сами да изграждат своите възгледи за съвест и религия.

#законопроект #деца #депутат #СДС #Ваньо Шарков #Шарков #заведения