Обратно към пълната версия на статията »

Солидният Орешарски

Солидният Орешарски
A A+ A++ A

Франкфуртер Алгемайне цайтунг

Новият български премиер няма нужда да ходи на лекар, защото не страда от визионерство. Той е истински прагматик и излъчва солидност, която се харесва на много от българите.

Пламен Орешарски се чувства най-добре в света на цифрите, процентите и данъчните ставки. Самият той преди време бе казал, че е скептично настроен към разделението на политиката на леви и десни. "Важно е да действаме рационално и прагматично, да предприемаме конкретни стъпки в зависимост от специфичното положение, в което се намираме", твърди той. Вярно е, че подобни изявления в никакъв случай не въодушевляват хората. Но пък Орешарски излъчва солидност, която се харесва на много от българите - може би защото преди те често попадаха в капана на онези, които ги залъгваха с празни приказки.

Без фалшиви надежди

Обещанията на Орешарски в предизборната кампания бяха минимални. Той определи надеждата, че България - най-бедната страна в Европа - ще достигне средните европейски доходи след четири години, за "свръхамбициозна". Същевременно обяви, че кабинетът му ще стори всичко възможно, но хората не бива да очакват, че положението ще се подобри за кратко време. Орешарски не пропусна и да добави, че необходимите реформи ще бъдат прокарани, колкото и непопулярни да са някои от тях.

Сега обаче новият премиер ще трябва да се съобразява с това, че при прокарването на решения в парламента неговият кабинет, състоящ се от членове на БСП, ДПС и безпартийни експерти, ще зависи от националистите от "Атака".

Докато в предизборната кампания много партии издигнаха само най-общи програмни искания от рода на "Борба с корупцията", икономическият експерт Орешарски излезе с точни идеи за икономическата политика, например тази за бързо възстановяване на ДДС (данък добавена стойност) на фирмите. При прокарването на решения в парламента кабинетът ще е зависим от "Атака"

Кой ще дърпа конците?

От 1993 година насам Орешарски заема водещи постове във финансовото министерство: между 1997 и 2001 година е заместник-министър, а след това - до 2009 година и министър на финансите. Главно на него се дължи това, че България има най-ниските данъчни ставки в ЕС - корпоративният данък и данък общ доход възлизат съответно на по десет процента.В края на статията ФАЦ припомня, че кандидатурата на безпартийния Орешарски за премиер беше издигната от БСП и нейния лидер Сергей Станишев, който е и председател на Партията на европейските социалисти. Сега именно Станишев ще дърпа конците в управлението.

(По Дойче веле)

#България #Орешарски #правителство #Станишев