Обратно към пълната версия на статията »

Жилищата в крайните квартали на София стават атрактивни

Жилищата в крайните квартали на София стават атрактивни
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Отдалечените и неатрактивни досега квартали на София вече започват да привличат купувачите на жилища, сочи анализ на консултантска компания „Адрес Недвижими имоти“.

През третото тримесечие на годината около 48% от закупените в столицата жилища са в квартали като „Надежда“, „Толстой“, „Свобода“, „Обеля“, „Дружба“, „Банишора“, както и стария еврейски квартал в карето между бул. „Дондуков“ и бул. „Сливница“, според резултатите от проучването, цитирани от „Инвестор“.

Според експертите по недвижими имоти тези квартали скоро ще се превърнат в атрактивни места за живеене заради очакваното пускане на новия лъч на метрото.

Освен комуникативността, която метрото ще им даде, тези райони са посочвани като по-тихи и по-устроени, което автоматично ги прави по-предпочитани от млади семейства с малки деца.

Друго предимство на тези квартали са добрите възможности за паркиране.

Освен всичко друго цените на жилищата в по-непопулярните райони на столицата са все още достъпни.

„Ценовите нива, които купувачите в София определят при първа среща с имотен консултант, са най-често в графата между 25 хил. и 40 хил. евро. Тези хора знаят, че трябва да направят някакъв компромис, защото жилището на мечтите им се намира в затворен квартал до хубав парк, до детска градина и с безброй места за безплатно паркиране. Когато осъзнаят, че такъв имот няма, а дори да се намери, не е по възможностите им, те трябва да решат в какво да отстъпят“, коментира маркетинг мениджърът на консултантската компания Калоян Богданов.

По думите на Богданов повечето купувачи отбягват кварталите в северната част на София – „Надежда“, „Толстой“, „Свобода“, „Обеля“.

„Там обаче има добри възможности в нови кооперации, има сериозна конкуренция на веригите магазини, повече детски градини и училища, отколкото в центъра, градинки между блоковете. С наближаващия пусков срок на втория метродиаметър в София през август 2012 г. ще се превърнат не само в близки до центъра, но и с директна връзка до жп гарата, автогарата, топцентъра, НДК, както и цяла Източна София“, уточнява той.

Цените на жилищата в столицата са претърпели допълнителен, макар и съвсем плах спад от началото на есента. Около 2-4% по-ниски са цените на жилищата през септември и октомври в сравнение с летните месеци на годината, по данни на агенцията.

От районите, където са регистрирани повече сделки, най-високи са били цените в „Лозенец“, „Стрелбище“, „Бели брези“, „Кръстова вада“, „Младост“.

Цената на двустайно жилище в „Стрелбище“ е около 790 евро на квадратен метър, а в съседния му „Бели брези“ – около 800 евро на кв.м.

Над 900 евро пък струва квадратът в тристайно жилище в „Младост“.

В райони като „Бъкстон“, „Люлин“ и „Надежда“ нивата са били най-ниски през септември и октомври, показват още данните.

Между 400 и 450 евро на кв.м се движат цените в най-евтините квартали.

#недвижими имоти #София #жилища