Обратно към пълната версия на статията »

„Файненшъл таймс“: Българският Марио Монти на път да оглави българското правителство

„Файненшъл таймс“: Българският Марио Монти на път да оглави българското правителство
A A+ A++ A

България е на път да излезе от продължилата няколко месеца политическа несигурност, след като парламентът гласува ръководеното от социалистите, но частично технократско правителство, оглавявано от независим експерт, наричан от поддръжниците си „българския Марио Монти“.

Кандидат-премиерът Пламен Орешарски беше финансов министър в ръководената от социалиситте коалиция от 2005 до 2009 г. Но дясното му минало и репутацията му на привърженик на фискалната дисциплина накараха социалистите да го сравняват с бившия италиански премиер технократ, заявявайки, че той ще донесе „стабилност, икономически растеж, високи доходи и нормална бизнес среда“.

Номинацията на Орешарски наред с тази на редица безпартийни „експерти“ за министри е опит да се достигне до обезверените избиратели, след като предишното дясноцентристко правителство беше свалено през февруари при най-големите улични протести в България от 90-те години на миналия век.

Не е ясно дали тази тактика ще проработи. Страница във „Фейсбук“, призоваваща за нов протест снощи на Орлов мост в София, откъдето започнаха зимните демонстрации, привлече над 2000 членове. Някои предложени членове на кабинета вече трябваше да бъдат сменени заради разкрития на медиите за тъмни връзки с бизнеса и за корупция.
Ако „програмното“ правителство бъде гласувано, то ще опита да обърне страницата на тежките последни месеци в българската политика. Зимните протести, породени първоначално от повишаващата се цена на енергията, ескалираха в гневен изблик заради ниските заплати и стагнацията на икономиката и заради политическата класа, смятана за некомпетентна и корумпирана.

Орешарски ще бъде подложен на натиск да запази стабилността на публичните финанси, която спечели похвали на страната от ЕС, и същевременно да удовлетвори исканията на населението за повишаване на заплатите, за по-голям растеж и за по-ниски сметки за ток.

Бившият премиер Бойко Борисов заяви, че партията му ще бойкотира гласуването на предложения кабинет, който според него „би бил смешен, ако не беше толкова опасен за България“.

#Файненшъл таймс #Пламен Орешарски #Бойко Борисов #правителство