Обратно към пълната версия на статията »

Още 10 невероятни психични заболявания

Още 10 невероятни психични заболявания
A A+ A++ A

10-те най-странни психични заболявания

10. Стокхолмски синдром. Обикновено се развива при похищение, отвличане, изнасилване. При него жертвата развива силни чувства, обвързаност към похитителя си.

9. Синдром Лима. Това е огледалният синдром на Стокхолмския. При него похитителят развива симпатия към жертвата и започва да действа в неин интерес.

8. Синдром на нежелания крайник. При това заболяване болният е убеден, че един или повече от неговите крайници му причиняват нечовешки болки и страдания. При условие че крайниците на пациента са напълно здрави. Той обаче вярва и прави всевъзможни опити да се отърве от тях. Болните смятат, че ампутацията е решението за прекратяване на техните мъки.

7. Синдром на чуждата ръка. Пациентите са убедени, че не могат да контролират ръката си и тя има собствена воля. Смятат, че движенията й са напълно независещи от тях.

6. Синдром на Диоген. Болните губят всякакво чувство за свян и срам. Самокритичността напълно липсва, могат да направят всичко пред всеки.

5. Трихотиломания. Колкото трудно за произнасяне е заболяването, толкова по-трудно се оказва и за лечение. Пациентите постоянно късат своите косми, косъм по косъм и почти нищо не е в състояние да ги спре. Среща се както сред деца, така и сред възрастни.

4. Мюнхен синдром. Пациентите се преструват изключително убедително на болни, стремейки се да привлекат внимание. Реално нямат никакви физически оплаквания, но изключително добре имитират такива.

3. Митомания. Болните не могат да спрат да лъжат. Лъжат за всичко, без оглед на ползата от това. Дори за очевидни и ясни неща са способни да съчинят колоритни истории.

2. Редупликативна парамнезия. Пациентите са обзети от убеждението, че местата, на които са, и хората, с които общуват, са подменени и всъщност това са техни дубликати. Вярват, че това е конспирация, измама и че се намират в паралелна действителност на оригиналната, към която принадлежат.

1. Раздвоение на личността. Заболяване, познато на всички нас от филмите. Това обаче е не просто болест, която е атрактивна за филмов сценарий, а изключително трудно и сложно за лечение тежко заболяване. В пациента живеят две личности, които управляват тялото му. Болестта се свързва с тежка психическа или физическа травма, най-често в детството. Среща се най-често в Северна Америка.

10-те най-странни психични заболявания