Обратно към пълната версия на статията »

Плевнелиев: Просперираща държава се постига чрез образование

Плевнелиев: Просперираща държава се постига чрез образование
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Една модерна, успяваща, просперираща държава се гради и развива, уповавайки се на науката, образованието, изкуството и културата, заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си на официалната церемония пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий пред Националната библиотека в София по случай 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

"24 май е най-истинският, най-българският празник, символ на националното ни обединение около духовността, знанието, културата", каза Плевнелиев, цитиран от "Дарик".

Росен Плевнелиев посочи още, че 24 май е празник и на европейските ценности, на споделеното културно наследство и на общото европейско бъдеще.

"Кирил и Методий не само отредиха на България заслужено място на културната и политическа карта на Европа и света, но и изградиха духовни мостове и спомогнаха за обединението на Европа", отбеляза президентът.

Държавният глава се обърна към съвременните будители и увери, че не са сами в своята кауза. И за да можем днес и в бъдеще с още по-голяма гордост да пеем „Върви народен възродени, към светли бъднини върви” ни е нужно обединение за духовното и културно съхранение на България, каза Плевнелиев.

Кметът на София Йорданка Фандъкова отбеляза,че силата на словото е огромна и призова да я използваме градивно. Честването пред Националната библиотека започна с водосвет, отслужен от Знеполския епископ Йоан, а патриарх Неофит благослови за празника. Хорът на Националното музикално училище „Любомир Пипков” изпълни училищния химн „Върви, народе възродени” от Панайот Пипков. Стихотворението „Аз съм българче” от Иван Вазов изпълниха първокласниците от софийското 20-о Основно училище Лора Микова и Деян Донков, а деца от 4-о училище пуснаха балони с буквите от азбуката ни.

Сред присъствалите на церемонията бяха председателят на парламента Михаил Миков, министърът на културата Владимир Пенев, депутати, посланици, граждани.

Честването на 24 май в София започна с общоградско шествие, в което се включиха ученици, учители, просветни и културни дейци, депутати, граждани.

#24 май #Деня на българската просвета и култура #Росен Плевнелиев #Владимир Пенев #Михаил Миков #София #Йорданка Фандъкова