Обратно към пълната версия на статията »

Президентът на Международната боксова федерация кандидат за президент на МОК

Президентът на Международната боксова федерация кандидат за президент на МОК
Чън Куо У застана начело на Международната федерация по бокс през 2006 г. и успя да възвърне доверието в спорта, който бе критикуван заради масова корупция. Снимка: Ройтерс
A A+ A++ A

Президентът на Международната федерация по бокс Чън Куо У обяви кандидатурата си за президент на Международния олимпийски комитет, предава „Дневник".

Тайванецът е четвъртият претендент за поста след германеца Томас Бах, сингапуреца Нг Сер Мианг и пуерториканеца Ричард Карион.

Бах и Мианг са вицепрезиденти, а Чън Куо У е член на изпълнителното бюро. Настоящият президент Жак Рох се оттегля след два мандата управление на МОК, а изборите ще бъдат на 10 септември по време на сесията в Буенос Айрес.

„Основният принцип на моята кандидатура е идеята и концепцията, че МОК и олимпийското движение трябва да надхвърлят реализация на олимпиадата", заяви Чън Куо У.

„МОК и олимпийските игри имат много повече мощ да влияят положително на обществото от всяка друга организация и проект в света", добави тайванецът.

Очакват се още няколко кандидати, сред които швейцарецът Денис Освалд и легендата в овчарския скок Сергей Бубка, да изявят желание за поста.

Крайният срок за подаване на кандидатури е 10 юни.

Чън Куо У застана начело на Международната федерация по бокс през 2006 г. и успя да възвърне доверието в спорта, който бе критикуван заради масова корупция.

Скандалите в бокса принудиха МОК да спре финансирането на федерацията. Под неговото ръководство миналата година на игрите в Лондон дебют направи и женският бокс.

66-годишният архитект е член на МОК от 25 години, а от 2012 г. е вицепрезидент. Боксовата федерация го призова да издигне кандидатурата си в началото на седмицата.

#МОК