Обратно към пълната версия на статията »

Служебният кабинет: Парламентът да реши за участието ни в увеличаване на капитала на ЕБВР

Служебният кабинет: Парламентът да реши за участието ни в увеличаване на капитала на ЕБВР
Правителството предлага на Народното събрание да даде съгласие за участието на Република България в увеличаване на капитала на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).
A A+ A++ A

Правителството предлага на Народното събрание да даде съгласие за участието на Република България в увеличаване на капитала на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), предаде БГНЕС.

Република България ще запише 7113 платими при поискване акции, всяка от които с номинал 10 000 евро, а платимият при поискване капитал е в размер на 71 130 000 евро. Така страната ще запази дяловото си участие в ЕБВР от 0,79%, което ще допринесе за запазване на позициите на България в ЕБВР като държава - съучредител на банката.

Република България е член на Европейската банка за възстановяване и развитие от създаването й през 1990 г., а увеличаването на капитала й в банката ще увеличи възможностите за страната в областта на външноикономическите взаимоотношения.

ЕБВР има важната роля да подпомага прехода и постигането на пазарна икономика от отворен и демократичен тип в страните от Централна Европа до Централна Азия.

#Народно събрание #Министерски съвет #ЕБВР