Обратно към пълната версия на статията »

Ройтерс: Политическата криза в България скоро може да бъде преодоляна

Ройтерс: Политическата криза в България скоро може да бъде преодоляна
Борисов обеща да подкрепи икономическите и социалните мерки на бъдещо правителство на БСП, но той е известен с това, че често сменя позициите си, коментира Ройтерс. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От: Ройтерс, автор: Цветелина Цолова

Политическата криза в България скоро може да бъде преодоляна, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че е убеден, че неговите опоненти ще успеят да сформират правителство.

Бившият премиер Борисов заяви, че неговата партия няма да подкрепи опитите на социалистите да съставят управляваща коалиция, те ще дадат подкрепата си на следващия кабинет за прокарването на важни икономически и социални мерки.

България е в задънена улица след предсрочните парламентарни избори на 12 май, което прави трудно справянето с безработицата, която е близо до своя осемгодишен връх, с ниските доходи, които са по-малко от половината от средните за ЕС, както и избягването на нови протести срещу ниския стандарт на живот.

Партията на Борисов ГЕРБ, която се оттегли от властта по време на протестите през февруари, остава най-голямата в новия парламент, но не успя да си върне подкрепата и да получи мнозинство.

На БСП и техните съюзници от ДПС не им достига един мандат в 240-местния парламент, за да имат мнозинство.

Въпреки това очакванията са социалистите и ДПС да сформират правителство на технократи с подкрепата или с въздържали се депутати от ГЕРБ или от националистическата партия „Атака".

„Убеден съм, че ще направите правителство", обърна се към социалистите Борисов по време на първото заседание на новия парламент днес.

„Онези, които поемат управлението, постъпват смело и отговорно, и трябва да бъдат подкрепени. Можете да разчитате на подкрепата на ГЕРБ за мерките, които трябва да се предприемат", каза Борисов.

Той често си сменя позициите – настоявайки, че никога няма да подаде оставка дни преди да се оттегли като премиер – и неговите думи не са гаранция, че България ще може да сформира стабилен кабинет.

От ГЕРБ все още настояват изборите да бъдат касирани заради незаконната според тях агитация.

Социалистите твърдят, че предлагат правителство от експерти, което според тях ще спечели подкрепата и на протестиращите, които не са представени в парламента.

Те обещават да създадат работни места, да разплатят забавените плащания и да увеличат подкрепата за най-бедните.

Президентът Росен Плевнелиев ще проведе консултации с политическите лидери в четвъртък за сформирането на ново правителство.

Като най-голяма партия ГЕРБ ще има шанс да сформира кабинет преди социалистите, но почти няма шанс за успех.

Останалите партии отказаха да работят с ГЕРБ заради опетнената й репутация след оставката през февруари.

След избора за председател на парламента, който е от социалистите, депутатите на ГЕРБ излязоха от парламента и обвиниха представителите на „Атака", че не са гласували и така са позволили Михаил Миков да бъде избран.

Ако националистите отново действат по този начин при гласуването на правителството, социалистите и ДПС ще успеят да получат достатъчно подкрепа за техния кабинет.

Лидерът на „Атака" Волен Сидеров обаче заяви пред парламента, че партията му няма да подкрепи нито едно правителство в рамките на това Народно събрание.

Депутатите от партията, някои от които носят свастики и отправят нацистки поздрави на своите събирания, отказаха да станат на крака, когато звучеше химнът на ЕС при откриването на първото заседание на парламента.

#България #избори #правителство #Парламент #Бойко Борисов #Волен Сидеров #Михаил Миков