Обратно към пълната версия на статията »

Бюджет 2012 с акциз на метана, но наполовина

Бюджет 2012 с акциз на метана, но наполовина
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Акциз върху природния газ присъства в приетия от правителството проектобюджет за 2012 г., но размерът му няма да е такъв, какъвто първоначално беше предложен, обяви финансовият министър Симеон Дянков.

Дянков даде пресконференция в понеделник, след като на извънредно заседание на кабинета бяха приети промените в данъчните закони и проектобюджета за следващата година, предаде БГНЕС.

Според първоначалното предложение на Министерството на финансите, през 2012 трябваше да има акцизна ставка от 1.70 лева за гигаджаул за природния газ за моторно гориво и 0.20 лева за гигаджаул природен газ, използван за отопление.

В понеделник кабинетът одобри акцизната ставка върху природния газ да се въведе, но не от началото на годината, а от 1 юни и тя да бъде наполовина на предварително обявеното.

Така акцизът на газа за моторно гориво ще бъде 85 стотинки за гигаджаул, което е реално увеличение на цената с малко над 1 стотинка на литър, а акцизът за газа, използван за отопление, ще бъде 0,10 лева. За природния газ, използван за битови нужди, няма да има акциз.

„Трябва да изпълним изискванията на европейската директива до края на 2013 година. Аз и правителството смятаме, че ще бъде нечестно следващото правителство – малко след като дойде на власт – веднага да вдига акциза, и затова искаме да направим първата стъпка. Предполагам, че с този акциз ще съберем около 10 милиона лева, но това не е определящо“, уточни Симеон Дянков.

Въвеждането на акциза е записано в промените в Закона за акцизите и данъчните складове, които днес бяха одобрени от правителството. В законопроекта е записано и намерението на кабинета да намали акциза върху бирата, произведена на територията на България в независими малки пивоварни. Така бюджетът ще се лиши от около 4 до 6 милиона лева.

#Симеон Дянков #бюджет 2012 #бюджет #акциз #метан #природен газ #Министър на финансите