Обратно към пълната версия на статията »

Ройтерс: „Атака“ извлече изгода от недоволството на българите

Ройтерс: „Атака“ извлече изгода от недоволството на българите
Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров засили реториката и популистките обещания за подобряване на живота на бедните българи, след като предишното правителство подаде оставка през февруари заради демонстрациите и самозапалванията. Снимка: „Атака“
A A+ A++ A

Българска националистическа партия, която протестира срещу ромското малцинство и иска да национализира компании, собственост на чужденци, се озова в позицията на балансьор след изборите вчера, извличайки изгода от разочарованието на избирателите от традиционните политици, съобщава Ройтерс.

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров засили реториката и популистките обещания за подобряване на живота на бедните българи, след като предишното правителство подаде оставка през февруари заради демонстрациите и самозапалванията. Неговият успех е част от по-широк подем на национализма в замиращите икономики в Централна и Източна Европа като унгарската Йобик, която има подобен дневен ред, хулейки ромите и противопоставяйки се на ЕС и на други чуждестранни влияния.

Някои членове на партията носят тениски със свастики и отправят нацистки поздрави на митинги. „Положението е драматично, сега става дума за оцеляването на нашата страна и смятам, че само „Атака“ може да го спаси. Те са отговорни политици, останалите са предатели и обслужват чужди интереси“, казва студентът Милен Ангелов.

В началото на годината „Атака“ имаше само 1% подкрепа, но сега е в позицията на балансьор след избори, които не излъчиха категоричен победител. 57-годишният бивш журналист Сидеров отмени митинги, за да даде пари в помощ на бедните и частичните резултати показват, че „Атака“ е спечелила 7,4% от гласовете, привличайки българите, недоволни от ниския жизнен стандарт и ширещата се корупция.

След като протестиращите не успяха да се обединят като единна политическа сила, строгият белокос Сидеров се хареса на избирателите, недоволни от елита, който обвиняват, че не прави много за подобряването на съдбата на хората в най-бедната държава - членка на ЕС.

Дясноцентристката партия ГЕРБ, която се оттегли от властта в разгара на протестите, поддържаше строга фискална политика и нисък дълг. Тя ще бъде най-голяма партия в парламента, но трудно ще сформира правителство заради опетнения си имидж. Сидеров разтревожи инвеститорите с прекия си стил и обеща национализиране и отнемане на концесиите на чуждестранни компании. Преди време той даде неофициална подкрепа на ГЕРБ, която не възприе политиката на „Атака“.

Макар че ГЕРБ може да успее да постигне мнозинство с нейна подкрепа, Сидеров веднага изключи подобно споразумение, което според някои анализатори може да е позиция за преговори. „Атака“ направи пробив, когато Сидеров спечели 21% и остана на второ място на президентските избори през 2006 г., но оттогава подкрепата за партията намалява.

Тя иска да унищожи ромските гета, много от които нямат течаща вода и ток, и да принуди ромите да ходят на училище и да си търсят работа. „Атака“ иска също да спре строежа на джамии, чувствителна тема в страната, в която 15% от населението е мюсюлманско.

„Немислимо е голям европейски политически блок да приеме „Атака“ да е официална част от правителство“, заявява дипломат от ЕС.

#отзвук #избори #Волен Сидеров #ГЕРБ #ЕС