Обратно към пълната версия на статията »

Мира Радева: Предвиждам тройна коалиция „Орел, рак и щука“

Мира Радева: Предвиждам тройна коалиция „Орел, рак и щука“
Мира Радева Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Г-жа Радева, какви са възможните конфигурации в бъдещия парламент и съгласна ли сте с ваши колеги, които прогнозираха, че ГЕРБ си отива?

Дистанцията между ГЕРБ и БСП е доста малка. ГЕРБ не могат да разчитат на подкрепа и поддръжка от нито една от спечелилите вота партии. За БСП и дума не може да става. Тук става въпрос и за лична вражда между двамата лидери.

Положението с ДПС е много сходно, защото ГЕРБ засегнаха силно интересите на тази партия. За „Атака“ - там вече е много трудно да се прогнозира.

Кога да очакваме стабилизиране на положението в страната, защото в крайна сметка това бе целта на изборите?

Политическата стабилност е основата, върху която може да се изгради икономическа стабилност. Моята оценка за изборите е, че са изключителен минус за цялото обещество. Това, което се случи на изборите, показва, че демокрацията у нас има много слаби места. Затвърди се убеждението, че нашата демокрация е претекст за един по-друг режим. И то олигархичен.

За обществото стана явна слабостта на публичните и държавните институции. Съвършенно ясно се откроиха групи медии, които обслужват директно олигархични интереси. Неестествена е координацията между тези групи медии. Те показаха, че на моменти у нас четвъртата власт заема мястото на всички останали власти.

По-слаба позиция на българската държавност от тази, която видях, досега не съм виждала. За мен това е абсолютен срам за първите мъже на държавата.

В събота вечерта, когато цялата държава и социалните мрежи бяха пламнали, нямаше нито един публичен авторитет, който да стане и да обясни на хората за какво става дума (става дума за откритите в Костинброд 350 000 бюлетини – бел.ред.).

Това показва отстъствие на президента, отсъствие на премиера, отсъствие на главния прокурор.

Тези хора не посмяха да покажат лицата си пред хората в централните новини вечерта. Вместо това оставиха цялото това празно пространство да се изпълва от един човек, който се опита да изиграе всички тези роли и до голяма степен успешно. (Николай Бареков и ТВ7, които коментираха подробно скандала с 350 000 бюлетини, намерени в Костинброд – бел.ред.)

За този човек вече се знае, че е представител на корпоративни и олигархични интереси.

Затова казвам, че по-слабо присъствие на държавата не е виждано досега. Започнаха да говорят едва на обяд, Райков ни призовава да ходим да гласуваме. Къде бяха преди това?.

Възможни ли са предсрочни избори?

Всички политически играчи на този етап са изтощени. По-скоро ще бъде спретнато някакъв тип правителство на националното спаснение, някакво програмно правителство.

Очаквам Волен Сидеров силно да помогне в това отношение, защото той сега изживява звездния си час. Изрита от парламента абсолютно всички дребосъци. Той сега е играчът с решаваща роля.

Както през 1991 г., ДПС изигра ролята на оная малка партия, която можеше да наклони везните.

Никой не може да отрече, че това е звездният час на Сидеров. Той ще се възползва максимално от това и ще поставя тежки условия и на ГЕРБ, и на БСП.

Доколкото познавам маниера на ГЕРБ, по-скоро не очаквам да е с тях. Тук ще бъдат поставяни условия от рода „Искам да стана министър на вътрешните работи“.

Ще има конфигурация на БСП и някаква нова тройна коалиция, която ще е в стил „орел, рак и щука“, защото „Атака“ и ДПС заедно е доста абсурдна ситуация. Но факт е, че Волен Сидеров има решаващ глас. Това е едната страна. Другата е, че ако „Атака“ влезе в коалиция с ДПС, има друга националистическа сила, която му диша във врата – Национален фрот за спасение на България. Тогава на Волен ще му е трудно да отърве кожата. Така че не е толкова лесно, ако някой смята, че той ще обере само печалбата.

Кой ще бъде следващият премиер?

Е, то е ясно, че се върви към премиер от сорта Пламен Орешарски. Някакъв нов тип тройна коалиция.