Обратно към пълната версия на статията »

Би Би Си: Бедността кара все повече хора в БГ да посягат на живота си

Би Би Си: Бедността кара все повече хора в БГ да посягат на живота си
Снимка: BBC
A A+ A++ A

 

 

От: Би Би Си, превод: БГНЕС

 

В България шестима души се самозапалиха в знак на протест срещу нарастването на бедността от началото на година. Преди парламентарните избори този уикенд журналистът от Би Би Си Том Есълмонт се срещнал с някои от пострадалите.

Димитър Димитров не просто искал да умре. Той искал да се пожертва за страната си. На 13 март 53-годишен безработен излиза от апартамента си в столицата София и се отправя към сградата на президентството в центъра на града. След като пристига, той се залива с петрол и се самозапалва.

Гвардейците пред президентството се спускат да загасят пламъците. След три седмици в болница и множество операции на лицето и крайниците той е у дома и разказва своята история. "Беше мъчително. Хората, които са получавали леки изгаряния, знаят колко силна е болката. Но те не знаят какво е когато цялото ти тяло, кожата ти горят. Сега разбирам защо църквата е горяла хора на кладата", разказва той.

Димитров все още има белези. Той има няколко големи мехура, а кожата по ръцете му е неравна заради присаждането на кожа върху лицето му. Неговият протест стана седмици след като хиляди българи излязоха на улиците, за да поискат край на намаляването на заплатите и увеличаването на сметките за електроенергия.

Демонстрациите доведоха до оставката на дясноцентристкия премиер Бойко Борисов. Димитров искал светът да разбере тежкото положение в най-бедната държава членка на ЕС. Той възприема постъпката си не само като протест срещу намаляването на собствената му заплата, а и като саможертва за сънародниците му. "Смятам, че постигнах това, което исках. Може да съм бил луд, но се надявам, че това ще промени нещата за по-добро тук", казва Димитров.

Той не е сам. На два часа и половина път с кола източно от София се намира град Раднево. Посрещат те редици от бетонни жилищни сгради, които те връщат в ерата на комунизма в България. Визуално този град малко се е променил за две десетилетия и половина след независимостта. Въгледобивните мини и промишлеността осигуряват малкото работни места. Безработицата е голяма. Официално на национално равнище тя е близо 12%. Някои анализатори казват, че истинското равнище е много по-високо.

Тук доверието в регионалните и националните власти до голяма степен е рухнало. Венцислав Асенов от Раднево бил на 53 години и безработен в деня, когато се самозапалил. Подаянията от местната власт се изчерпвали. В деня, в който починал, Венцислав Асенов се обадил на всяко едно от петте си пораснали деца, за да им каже, че съжалява за това, което смята да направи. След това той отишъл до кметството, за да поиска пари. Настоявал кметът да дойде и да говори с него, като изкрещял на администраторите, че ако не му осигурят срещата, ще драсне клечката.

"Бяхме отчаяни. Неотдавна баща ми загуби работата си. Не можехме да си плащаме сметките и той не можеше да си позволи да ни купи храна", разказва синът му Тихомир. Сега той опитва да издържа бедното си семейство. Самият Тихомир също е безработен и разчита на работата през лятото като земеделски работник. Единадесет членове на семейството (шест деца и петима възрастни) живеят в двустайния апартамент на Тихомир.

Той бил гневен на баща си, но сега казва, че смята протеста му за героичен. Цялата страна отдаде почит на Венцислав и на другите четирима българи, които починаха от януари насам, като се самозапалиха. Един от тях, Траян Маречков, беше на 26 години. Друг, Пламен Горанов, алпинист и фотограф, беше на 36.

Но какво мислят политиците за тази смущаваща тенденция на самонаранявания и самоубийства? Попитах Бойко Борисов, който два месеца след като подаде оставка, отново е кандидат за парламента и се надява да бъде преизбран за премиер. Той се гордее с първия си мандат, изтъквайки множеството строителни проекти, които правителството му завършило, включително линия на метрото в София и нов път, свързващ столицата с Черно море.

Той не иска да говори за бедността и протестите. "Вече имахме ден на национален траур за жертвите на самозапалванията. Много съжаляваме за хората, но промяната на България не може да стане за няколко седмици. По време на моя мандат успешно завършихме няколко нови инфраструктурни проекта. Смятам, че това помогна за стабилизирането на нашата икономика", заяви Борисов.

В апартамента на Димитър Димитров в покрайнините на София текат вечерните новини. Красива жена съобщава информации за изборите и икономиката. Няколко седмици по-рано, докато лежал в болницата, Димитър бил основната новина. "Никога не съм си мислел, че ще има такова медийно внимание", казва той. "Сега виждам, че оцелявайки от огъня, мога да бъда гласът на хората, преживели това, което аз преживях. Надявам се, че разказвайки историята си, мога да накарам повече хора да разберат за ситуацията тук, в България", допълва Димитров. Той се надява да се върне на работа като ковач.

Уморен да получава най-ниските заплати в ЕС, българският народ се надява, че който и да спечели изборите този уикенд, ще сложи край на мизерията, довела хора като Димитър до ръба на отчаянието.

#България #бедност #безработица #Димитър Димитров