Обратно към пълната версия на статията »

„Гардиън“: Победата на десен на президентските избори в България отваря пътя за реформи

„Гардиън“: Победата на десен на президентските избори в България отваря пътя за реформи
Росен Плевнелиев с Бойко Борисов в изборната нощ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От „Гардиън“; превод: Агенция „Фокус“

Бивш предприемач спечели балотажа на президентските избори в България, след като екзит половете показаха сигурна негова победа, а съперникът му от социалистическата партия се призна за победен.

Победата на Росен Плевнелиев означава, че управляващата партия – Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ), контролира всички основни постове, което отваря път за болезнени икономически реформи в страната със средна месечна заплата около 600 лв. и безработица от 11,7%, докато корупцията остава проблем.

Плевнелиев получава около 54,8% от гласовете при избирателна активност от 42%, обявена от Централната избирателна комисия.

Официалните резултати трябва да бъдат представени в понеделник, но кандидатът на социалистите Калфин вече призна загубата си.

Въпреки че властта в страната с население 7,4 млн. души е предимно в ръцете на премиера и парламента, президентът на републиката е върховен главнокомандващ и има право да налага вето на законите и да подписва международни договори.

47-годишният Плевнелиев доби популярност със задвижването на няколко мащабни инфраструктурни проекта като министър на регионалното развитие и благоустройството в настоящия кабинет.

Новият президент обещава да намали бюджетния дефицит и да търси улесняващи бизнеса решения.

#Росен Плевнелиев #Ивайло Калфин #президентски избори #избори 2011 #избори #ГЕРБ #БСП