Обратно към пълната версия на статията »

Борисов: БСП да си брои каквото иска

Борисов: БСП да си брои каквото иска
Премиерът Бойко Борисов на пресконференцията в изборната нощ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов отхвърли в понеделник сутринта възможността за касиране на резултатите от президентските и местните избори.

„Нека да си брои който каквото си иска. Това е неспортсменско поведение, не искам да издребнявам в тази насока, защото мога да започна да говоря за Перник, за Плевен. Това е дребнаво да се занимавам с касиране. Държавата се занимава с избори цял един месец. Стига толкова“, заяви Борисов по бТВ, след като в неделя кандидатът на ГЕРБ за президент Росен Плевнелиев победи конкурента си от БСП Ивайло Калфин на президентските избори.

В изборната нощ социалистите, начело с Калфин и лидера си Сергей Станишев, окачествиха изборите като нечестни и пагубни за българската демокрация и се оплакаха не само от купуване на гласове, но и от физическо насилие над техни кандидати за кметове.

На въпрос дали ГЕРБ са оказвали натиск на изборите, Борисов е категоричен, че „това са пълни лъжи“.

„В такова нещо надали има човек, който да може да се закълне. Аз отстраних много хора именно за спекулации с моето име и с името на партията. Много пъти хора спекулират с моето име, това е възможно да са го направили на места, но с чиста съвест казвам, че партията и аз, и изпълнителната комисия не сме дали нито един лев в каквато и да е посока, по каквато и да е тема, свързана с пазарлък, продаване, купуване и каквото е било, за тези избори“, декларира премиерът.

„Пожелавам успех на опозицията при броенето, но бих искал преди всичко отново да благодаря на българския народ, първо, че оцени външната криза, която е в целия свят, стана му ясно какво може да се случи при едно разклащане на властта, и второ – не се поддаде на манипулациите на БСП“, повтори той думите си от изборната нощ.

След като на следизборната пресконференция Борисов се скара на журналистите за въпрос относно това дали Плевнелиев ще „топли“ за него президентския стол пет години, лидерът на ГЕРБ продължи темата и в понеделник.

За това, че Борисов съобщи, че няма да се кандидатира за президент на следващите избори, той заяви:

„Е? Продължават платени журналисти да задават нарочно възможно най-гадните въпроси: „Ще се измъкнете ли от лапите на Борисов? Греете ли му стола?“ – обидно ми става. Аз съм печелил всички избори в България до този момент – това за личната ми кариера е достатъчно“, подчерта той и добави, че ако се беше кандидатирал за президент сега, е щял да спечели.

„Избрахме възможно най-добрите за България хора и обясних какви са те“, допълни още премиерът.

„За мен изборите приключиха, след минути започва Министерски съвет, по бюджета да се разправяме, защото действително исканията на министерствата са огромни, очакванията на хората са огромни, а парите са малко“, подчерта Борисов.

Той не пропусна и да изобличи това, което според него са манипулации и двойни страдарти от страна на опозицията.

„Агентите на ДС стават кметове и в същото време говорят, че имало страх и натиск, разбирате ли каква грандиозна манипулация е това“, каза още министър-председателят.

Той даде пример за партиен секретар с две агентурни имена, „който буквално тогава е подлагал българските мюсюлмани на ДС, а сега става кмет и сега работят заедно с БСП, с възродителите, това не мога да го разбера“.

#Бойко Борисов #избори #избори 2011 #президентски избори #местни избори #Росен Плевнелиев #ГЕРБ #Ивайло Калфин #БСП #касиране на вота #купуване на гласове