Обратно към пълната версия на статията »

Европейската премиера на „Желязната лейди“ довечера

Европейската премиера на „Желязната лейди“ довечера
Мерил Стрийп ще изиграе „желязната“ Маргарет Тачър. Снимка: designfantasy.com
A A+ A++ A

Американската актриса Мерил Стрийп ще мине тази вечер по червения килим в Лондон, за да присъства на европейската премиера на последния й филм „Желязната лейди“.

В него Стрийп изпълнява ролята на бившия британски министър-председател Маргарет Тачър.

За тази роля актрисата може да получи „Оскар“, който ще е трети в нейната блестяща кариера, съобщи АФП.

Вече беше съобщено, че на предстоящия Международен кинофестивал в Берлин от 9 до 19 февруари на Мерил Стрийп ще бъде връчено отличието „Почетна Златна мечка“. Освен това тя е номинирана за „Златен глобус“ за същата роля.

Пълнометражният „Желязната лейди“ проследява живота на Маргарет Тачър, дъщеря на бакалин, която с огромни усилия преодолява социални препятствия и сексистки предразсъдъци, за да оглави правителството на Обединеното кралство през 1979 г. - с непримирим дух и същевременно дълбоко влюбена в съпруга си Денис.

„Само актриса от ранга на Мерил Стрийп можеше да напипа същността на Тачър“, пише в. „Дейли Мейл“.

Докато критиката обсипва актрисата с хвалебствия, съвсем не токова ентусиазирани са отзивите за самия филм, чийто режисьор Филида Лойд е работила с актрисата в мюзикъла „Мамма миа“.

Мерил Стрийп е „голямото оръжие в тази лента, която на места е глупава и съмнителна“, коментира в. „Гардиън“.

„Жесток портрет за възрастта, самотата и упадъка“, добавя изданието. Историята е разказана със средствата на ретроспекцията през погледа на „Маги“, представена като възрастна дама, изпаднала в старческа деменция, както разкри през 2008 г. дъщеря й Керъл.

#Златен глобус #Златна мечка #Оскар #Берлин #министър-председател #Лондон #Маргарет Тачър #Желязната Лейди #Мерил Стрийп