Обратно към пълната версия на статията »

Калфин: ГЕРБ нанесе удар по демокрацията

Калфин: ГЕРБ нанесе удар по демокрацията
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентските и местните избори в България не могат да бъдат приети за демократични, декларира останалият втори на президентския вот, кандидатът на БСП Ивайло Калфин.

Говорейки на пресконференцията на БСП в изборната вечер, Калфин, който получи 46.2% от гласовете срещу 53.8% за Плевнелиев, поздрави опонента си.

„Поздравявам г-н Плевнелиев и му стискам палци. Всички в България имаме нужда от обединители“, каза социалистът, като обеща да съдейства за строг граждански контрол върху работата на президентството.

Калфин обаче беше унищожително критичен спрямо ГЕРБ и правителството им, що се отнася до начина на провеждане на „Избори 2011“.

„За 22 г. в България по-лоши избори не са провеждани. Изборите в България не могат да бъдат пример за демократичност. Правото на избор е най-върховното право на всеки български гражданин. Всичко друго са удари против демокрацията от страна на управлението на ГЕРБ“, заяви евродепутатът от левицата.

В същото време Калфин използва случая да отвърне на критиките, отправени към социалистите от страна на премиера Бойко Борисов.

„На Бойко Борисов вечно някой му е виновен. За кризата са му виновни външни фактори. В Европа има 27 страни; в света има още доста засегнати от кризата, само че българското правителство трябва да каже защо инвесторите си отиват и се местят в Румъния и в Сърбия; защо в Гърция стандартът на живот е по-висок; защо се ликвидират малкият и средният бизнес вече две години; защо бедните и средната класа плащат за кризата, а другите печелят от това по най-наглия начин!“, декларира Калфин.

Той обеща, че ще бъде все по-активен и като евродепутат, и във вътрешната политика на страната, като се обърна към подалите гласовете си за него.

„Ние няма да ви оставим. Ние ще направим така, че България да може и по-добре“, каза кандидатът на социалистите, като подтикна към консолидация на левицата и създаване на ясна и европейски ориентирана алтернатива на ГЕРБ.

„Кризата не изключва нито справедливостта, нито демокрацията, нито солидарността!“, заключи Калфин.

#Ивайло Калфин #Росен Плевнлиев #ГЕРБ #БСП #президентски избори #местни избори #Бойко Борисов #избори #избори 2011