Обратно към пълната версия на статията »

Борислав Сандов: ГЕРБ са новата ДС

Борислав Сандов: ГЕРБ са новата ДС
Очакваме “зелените” да влезем още в този парламент, казва Борислав Сандов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Борислав Сандов е на 29 години, живее в София. Започва образованието си в родния му Мадан, след което продължава в професионалната гимназия по туризъм в Смолян. Завършва висшето си образование в СУ ‘Св. Климент Охридски’ с бакалавърска степен по география, след което продължава в магистратура по Управление на водни и климатични ресурси.

През 2006 година, по време на мандата му като Зам. Председател на Студентски съвет, заедно със свои колеги от Софийски университет, учредява Университетски клуб за екология и устойчиво развитие ‘UNECO’. Борислав Сандов се занимава с политика, проекти и активизъм в областите климат, енергетика, земеделие и храни.

Той е сред основните организатори на големите протести от последните години, най-известни от които са тези относно ГМО, шистовия газ, горите и традиционният от 2009 г. досега граждански протест на 14-ти януари. Участва и в международни кампании.

Боби е координатор за България на движението за хранителна независимост и движението за климатична справедливост. Участва в координационните съвети на Коалиция за климата – България, Асоциация на свободното слово ‘Анна Политковская’, България – свободна от ГМО, България без цианиди, Fracking free Bulgaria, Български антиядрени граждани, ‘БеленНЕ!’и др. Сандов работи във фондация за околна среда и земеделие, Съпредседател е на ‘Зелените’ .

Г- н Сандов, какво мислите за скандалите с подслушването около бившите управляващи - предизборна компроматна война ли е случващото се или нещо повече?

За съжаление много повече. Още през 2009 г. и 2010 г. ние протестирахме срещу това правителство в опитите му да наложи милиционерщината тогава чрез закона за електронните съобщения. Впоследстие и чрез АСТА и други начини, по които те да вкарат българите в един голям Биг Брадър, в един сценарий на Оруел от 1986-та година.

Проблемът е, че те не просто подслушват всеки, включително и най-вече неудобните. Tова се превръща в една мрежа, която ми напомня на бившите тоталитарни служби, като ДС. Това е новото ДС, след последните разкрития, от които става ясно, че дори и след оставката на този кабинет, управляващите от ГЕРБ са продължавали да извършват това подслушване.

Още по-скандално е и това, което се открива в част от тези СРС-та. Именно тези, които са прихванали управляващите и за нарушенията на законодателството, които те уговарят, прикриването на техни лица чрез прокуратурата. Проблемът е твърде сериозен и не бих казал, че е само предизборен или компроматен.

А какво трябва да направи държавата, за да имат изгода България и гражданите й от “скъпата” зелена енергия?

Енергията от възобновяемите енергийни източници е безплатна. Тя се намира навсякъде около нас и това, което трябва да направи държавата, е да облекчи административните процедури, да намали бюрокрацията. В населените места както слънчеви, така и вятърни колектори да има, които да произвеждат енергията си там, където се потребява.

Другото, което държавата трябва да направи, е така наречените умни мрежи, за да може през цялото време на производство и потребление на енергия да има разумен пренос, от който да не губим както в момента около 30% от производството до крайния потребител.

“Зелените” не сте участвали в управлението на страната. Какви са сериозните проблеми пред България и как могат да бъдат решени?

Проблемите са много. Голяма част от тях се коренят в липсата на реална демокрация в нашата държава. Нямаме реално разделение на властите, което да позволява едно по-демократично развитие. Гражданите участват веднъж на четири години, само по време на избори, във вземането на важните решения.

“Зелените” ще направим това, че влизайки в парламента, веднага ще подобрим всички тези процедури, за да може да отворим вратата отвътре-навън. Да могат гражданите да имат по-голяма прозрачност за това какво се случва в Народното събрание, да има възможности за контрол и гражданско участие. Истински, а не както в момента проформа.

Имаме и реална нужда от диверсификация на енергийните източници и на местата, откъдето идват те самите. В момента има монопол по отношение на доставките от една единствена страна – Русия. Този монопол ни поставя в зависимост и по други въпроси и често пъти се стига дори до геополитическо изнудване.

Трябва да пренасочим България в развитието на секторите туризъм, селско стопанство, транспорт, търговия, нови технологии. Онова, от което можем да се възползваме дългосрочно. За да отговаряме на конкуренцията на европейския и световен пазар. Било то опит да се конкурираме в зърнопроизводство, или други големи отрасли, в машиностроенето, например.

Можем да бъдем конкурентно способни с качествен продукт, който да е търсен както на запад в Европейския съюз, така и на изток към Турция и Близкия изток, които също се развиват много силно икономически и търсят качествени продукти, именно от ЕС.

Какво предлагате „Зелените” в икономическо отношение, за да се подобри положението на българина?

Трябва да ограничим разходите, които правим за продукти, от които нямаме нужда и бихме могли сами да произвеждаме. Можем да съхраним и опазим природното и културното си наследство като го развиваме по подходящ начин. Да развиваме биоземеделие, алтернативен туризъм, нови енергийни източници. Това ще създаде нови работни места.

Кога ще видим “зелена” партия в парламента?

Очакваме “зелените” да влезем още в този парламент. 21-ви век е векът на “зелените” и е въпрос на време това да се случи. Българското общество е узряло.

Какво ще се случи след изборите?

Българите ще разберат, че могат и други хора, различни от сега съществуващите партии, да са представители на държавата. Чрез нова политика  ние можем да бъдем конструктивен играч. България често е критикувана от Европейския съюз за нивата на корупция и непрозрачност в правосъдието … България все още е под мониторинг в областите съдебна система и правов ред. Всички трябва да работим заедно за преодоляване на тази огромна пропаст.

#избори интервю #избори