Обратно към пълната версия на статията »

КЗК обвини в картел доставчици и дистрибутори на олио

КЗК обвини в картел доставчици и дистрибутори на олио
A A+ A++ A

Комисията за защита на конкуренцията предяви твърдения за извършени нарушения по чл. 15 от Закона за защита на конкуренцията на доставчици на рафинирано бутилирано олио и техните дистрибутори, съобщиха от КЗК.

Твърденията са за прилагане на вертикални споразумения, които по своята цел предотвратяват, ограничават или нарушават конкуренцията на пазара на едро на рафинирано бутилирано олио. Производството е образувано вследствие на установени клаузи в договори за дистрибуция при извършване на секторен анализ на конкурентната среда на пазарите на производство и търговия с маслодаен слънчоглед и слънчогледово олио. Анализирани са три отделни, несвързани помежду си, вертикални споразумения между доставчици на бутилирано олио и основните им дистрибутори.

Комисията постанови три самостоятелни определения за предявяване на твърдения за извършени нарушения, изразяващи се в забранени вертикални споразумения при следните доставчици и техни основни дистрибутори: „Калиакра“ АД, „Бунге Зрт“ – Унгария, „Бунге Румъния Срл“ и основните им дистрибутори „Гама-Ник-Митев-2004“ ЕООД, „Теодоро Бабаров-Клио Комерс“ ЕТ, „Д и Д Комерс Енд Диливъри“ ООД, „Лъки 2003“ ООД, „Вучко 2-Братя Вучкови и Сие“ СД; „Бисер Олива“ АД и основните му дистрибутори „Фамилекс“ ЕООД, „М.М. Малешков“ ЕООД, „Загора 2000“ ООД, „Велизара 2000“ ЕООД; „Звезда“ АД и основния му дистрибутор „КООП Търговия туризъм“ АД.

КЗК приема, че разглежданите вертикални споразумения имат за цел пряко или косвено определяне на цени за препродажба на рафинирано слънчогледово олио и разпределяне на пазари под формата на ограничаване на територията на дистрибутора. Поради липсата на свързаност в поведението на участниците в трите дистрибуторски мрежи КЗК също така реши да продължи разследването си в три самостоятелни производства, според проучваните забранени вертикални споразумения. Определенията не подлежат на обжалване.

В срок от 30 дни страните имат право да предявят писмени възражения, както и да бъдат изслушани в открито заседание по реда на чл. 76 от ЗЗК. Съгласно ЗЗК, ответните страни, поотделно или съвместно, имат право да предложат поемането на задължения, с които да се преустанови поведението, във връзка с което е образувано производството. След обсъждане на възраженията, предложенията и писмените доказателства, КЗК ще се произнесе по съществото на спора.

#олио #картел #КЗК #доставчици