Обратно към пълната версия на статията »

Дарителската кръв може да предизвика алергичен шок

Дарителската кръв може да предизвика алергичен шок
A A+ A++ A

Храната, която сте яли, преди да дарите кръв, може да даде сериозни отражения, ако пациентът, който приема кръвта ви, има някои специфични алергии.

Откритието бе публикувано в New England Journal of Medicine като следствие от редица проучвания по въпроса.

Оказва се, че ако хапвате фъстъци пред телевизора, докато гледате мач, и след това дарите кръв, това може да предизвика алергичен шок. Колкото и ексцентрично да звучи, факт е.

Смята се, че с този аргумент могат да се обяснят редица неясни шокови състояния досега, които са се случвали по време на операции и за тях не е имало видима причина.

Изследователите твърдят, че има нужда от още проучвания по темата, но вероятно ще се въведе рутинна анкета за кръводарителите дали са консумирали през последните дни най-честите храни, които могат да предизвикат алергия.

Ако изследването се окаже достоверно, вероятно е да бъде изготвен списък с най-честите хранителни алергии и кръводарителите да бъдат съветвани да избягват тези храни няколко дни преди животоспасяващото начинание.

Информацията следва да бъде единствено информативна и не бива да откаже никого от едно от най-благородните дела - кръводаряването.