Обратно към пълната версия на статията »

АФП: България страда от липса на демократична традиция

АФП: България страда от липса на демократична традиция
На 21 април граждани протестираха срещу незаконните подслушвания пред Съдебната палата в София. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Превод: БГНЕС

Софийската прокуратура повдигна обвинение срещу четирима служители на вътрешното министерство, заподозрени, че са подслушвали нелегално политици и бизнесмени от 2009 г.

Настоящият директор на службата на министерството, отговаряща за наблюдението (СДОТО), Сергей Кацаров, може да бъде осъден на пет години затвор за фалшифициране на документи, съобщи прокуратурата в комюнике. Друг кадър на службата Ратко Димитров е заплашен с подобна присъда за "скриване на записи с цел заблуда на съдебната власт". Двама бивши началници също бяха обвинени за неизпълнение на задълженията си и рискуват до три години затвор.

Прокуратурата съобщи на 15 април, че е разкрила "практики във вътрешното министерство, създаващи условия за нерегламентирано подслушване" на високопоставени политически представители и бизнесмени. Според законите прибягването до техники за наблюдение се разрешава в рамките на съдебно разследване на предполагаеми престъпления, за които се предвиждат най-малко пет години затвор.

Председателят на БСП Сергей Станишев сезира прокуратурата в края на март във връзка с анонимен доклад, разкриващ множество нарушения, и това даде основание за започване на разследване. Преди предсрочните парламентарни избори на 12 май обвиненията за нерегламентирано подслушване се удвоиха срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който в момента е председател на предизборния щаб на консервативната партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов. Много политолози считат обаче, че скандалът около подслушванията няма да повлияе съществено на изборите.

България страда от липса на демократична традиция и в обществото има широко разпространени подозрения, че незаконно подслушване е практикувано при всички правителства след падането на комунизма през 1989 г, отбелязват политолозите, цитирани от Франс прес. В доклад на Държавния департамент се посочва, че от извършени 13 624 подслушвания през 2011 г. само 5% са били използвани като доказателство в съда.

#избори коментар #избори