Обратно към пълната версия на статията »

„Юрактив": ЕК може да разследва българския „Уотъргейт"

„Юрактив": ЕК може да разследва българския „Уотъргейт"
Срамно е, че България, член на Европейския съюз, е била управлявана от администрация, която явно е нарушавала – с помоща и знанието на българскатаполиция – правата и неприкосновеността на голям брой хора, категоричен е Ханес Свобода. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

От: "Юрактив"

Председателят на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода поиска във вторник Европейската комисия да разследва скандала с подслушванията в България.

Медиите в България вече нарекоха разразяващия се скандал „Българския Уотъргейт" - препратка към скандала през 70-те години в САЩ, свалил президента Ричард Никсън.

Българите ще гласуват на предсрочни парламентарни избори на 12 май.

Ако обвиненията за подслушването се докажат, ще се окаже, че правителството на бившия премиер Бойко Борисов, лидер на дясноцентристката партия ГЕРБ, е шпионирало основни политически играчи в страната.

Борисов подаде оставка на 20 февруари след бурни протести срещу високите сметки за ток. Въпреки това проучванията показват, че неговата партия има шанс да се върне на власт.

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви на 15 април, че специализирани полицейски части са подслушвали без разрешение по време на сегашното служебно правителство, което пое управлението на 13 март.

По думите на Цацаров подслушването било широкоразпространено по времето на Борисов.

Обикновено подслушването става само след изкане от криминални следователи с разрешение на съдия. Оказва се обаче, че специализираната полиция е провеждала масово подслушване с помощта на ван „Крайслер" без съдебно разрешение.

След като се разбра за разследването, служителят, отговорен за вана, изтрил събраните записи. Автомобилът беше иззет от прокурорите и срещу служителя бяха повдигнати обвинения. Цацаров изрази надежда, че информацията ще бъде възстановена.

Прокуратурата започна разследване на подслушванията след сигнал на лидера на БСП Сергей Станишев, който е и председател на Партията на европейските социалисти. Цацаров обяви, че „две трети" от информацията вече е била потвърдена, а останалата част са имената на незаконно подслушваните хора.

Станишев обяви, че е получил анонимна информация, според която сред подслушваните са президентът Росен Плевнелиев, бившият държавен глава Георги Първанов, бившият лидер на етническата турска партия ДПС Ахмед Доган, бившият министър-председател Иван Костов, българският еврокомисар Кристалина Георгиева, той самият и други.

Според Станишев бившият вътрешен министър и вицепремиер Цветан Цветанов в правителството на Борисов е организирал „чудовищно" подслушване, след като ГЕРБ са поели властта през 2009 г.

Цветанов отрече да е знаел за възможно незаконно използване на специални разузнавателни средства.

Главният прокурор обаче обяви, че е отговорност на Цветанов да гарантира, че подслушването става съгласно закона.

Борисов от своя страна обяви, че „гарантира", че Цветанов не е виновен за незаконното подслушване и че „един ден истината ще излезе наяве".

В изявление, публикувано на сайта на групата на социалистите и демократите, Свобода обяви, че Цветанов изглежда лично е инициирал и ръководил подслушването.

„Срамно е, че България, член на Европейския съюз, е била управлявана от администрация, която явно е нарушавала – с помоща и знанието на българскатаполиция – правата и неприкосновеността на голям брой хора. Това повдига и въпроса за други действия, които това правителство може да е предприемало и за цялостното му уважение към демократичните ценности", пише Свобода.

Лидерът на групата на социалистите и демократите призовава Цветанов да се оттегли от политическия живот, както той самият обеща, в случай че се потвърдят обвиненията за подслушванията. Свобода призовава също Европейската комисия да разследва скандала и да наложи „мониторингов механизъм, за да предотврати подобни случаи в бъдеще".

Според Станишев, цитиран от „Дневник", Цветанов няма дасе оттегли, тъй като избирането му за народен представител ще му даде депутатски имунитет.

Служебният премиер Марин Райков, дипломат от кариерата, обяви, че е ужасен от идеята, че кабинетът му може да е бил обект на подслушване.

Говорителят на ЕК Марк Грей потвърди, че главният прокурор Цацаров действително е информирал комисията за разследването. Той обаче категорично отказа да коментира случая, докато тече разследването, включително предполагаемото подслушване на Кристалина Георгиева.

Запитан дали Еврокомисията не е показала бездействие по отношение на незаконното подслушване при предишни доклади по механизма за сътрудничество и проверка, Грей посочи, че не е негова работа да пише историята за решенията на ЕС.

Няколко предишни скандала с подслушвания в България не бяха отразени в докладите преди две години. В единия от случаите Борисов беше чут да дава инструкции на шефа на националните митници да „пази" от проверки бизнесмен в пивоварския бизнес.

По-късно Борисов призна, че тези обвинения са верни и през януари 2011 г. поиска вот на доверие, който спечели.

#ЕС #ЕК #Марк Грей #подслушване #Сергей Станишев #Марин Райков #Ахмед Доган #Иван Костов #Кристалина Георгиева #Георги Първанов #Росен Плевнелиев #България #Бойко Борисов #Сотир Цацаров #Цветан Цветанов #Ханес Свобода #избори коментар #избори