Обратно към пълната версия на статията »

6000 полицаи пазят „Шан-з-Елизе“ за Нова година

6000 полицаи пазят „Шан-з-Елизе“ за Нова година
Заради сигурността традиционната наздравица на булевард „Шан-з-Елизе“ в Париж ще мине без празничния гръм на бутилките шампанско и само с пластмасови чаши. Снимка: sacbee.com
A A+ A++ A

Новогодишната нощ във Франция ще мине под егидата на 6000 полицаи и жандармеристи.

Заради сигурността традиционната наздравица на булевард „Шан-з-Елизе“ в Париж ще мине без празничния гръм на бутилките шампанско и само с пластмасови чаши, предаде БНР.

Криза или не, французите изпращат годината с веселие, сочат проучвания. Макар и 65% от тях да празнуват у дома според вестник „Паризиен“, заведенията не се оплакват.

Резервациите са малко повече от миналата година. Венецът на празничните дестинации обаче остава паркът „Дисниленд“. Като по-икономична атракция успехи жъне киното, отбелязало рекорд през годината с 210 милиона зрители.

Френският филм „Недосегаемите“ се оказа любимото културно събитие за 2011 г. Останалите събития навяват по-скоро мрачни спомени.

Освен мъките на еврото французите са преживели най-тежко бедствието в Япония и ядрения инцидент във Фукушима, но и горещата Арабска пролет и драматичната война в Либия.

На трето място се нарежда сексскандалът с бившия директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан.

Затова пък неговата съпруга Ан Сенклер е извисена до Жена на годината. Днес е и ден на последното новогодишно слово на президента Никола Саркози в завършващия му мандат. Равносметката се очаква с любопитство, а Новата година все пак с надежда.

#Франция #полицаи #полиция