Обратно към пълната версия на статията »

Юрактив: Германски евродепутати смятат, че Румъния бави членството на България в Шенген

Юрактив: Германски евродепутати смятат, че Румъния бави членството на България в Шенген
Манфред Вебер, зам.-председател на Европейската народна партия, похвали България за подготовката й за членството в Шенген. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От: Юрактив

Двама германски консервативни евродепутати обвиниха социалистическото правителство в Букурещ, че бави членството на България и Румъния в Шенген, с което влязоха в сблъсък с официалната позиция на Берлин, че двете страни са корумпирани и имат пропуски в правосъдието.

Манфред Вебер, зам.-председател на Европейската народна партия, похвали България за подготовката й за членството в Шенген, въпреки че Германия наложи вето на присъединяването на София и Букурещ в безвизовата зона на 7 март.

Приемането на България и Румъния в Шенген не се случва, защото през последните три години румънското правителство решава конституционни проблеми по непродуктивен начин, обяви Вебер в Брюксел.

По думите му България и Румъния „винаги са били в пакет, затова причината за отлагането им за Шенген е в Румъния, не в България“.

Според него обаче социалистите в България, както и навсякъде другаде, „дават обещания, които не могат да изпълнят“.

„Когато спечелиха изборите, видяхме само разочарование. Когато погледнем към нашата съседка Франция, където Франсоа Оланд обеща най-различни неща, растежът се забавя, безработицата расте, и това се случва навсякъде, където социалисти дойдат на власт“, подчерта зам.-председателят на ЕНП.

Германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих наскоро обяви, че България и Румъния не са изпълнили критериите за присъединяване в Шенген.

„Има някои слаби места като правосъдната система, които не ни позволяват да кажем: Отменете границите“, аргументира се Фридрих пред „Дойче Веле“, като добави, че Германия може да бъде наводнена от бедни хора, търсещи по-добра социална система.

„Трябва да погледнем общата картина в страната, как тя се отнася към организираната престъпност, слабата правосъдна система и корупцията“, каза още германският вътрешен министър.

Ханс-Петер Фридрих е от консервативния Християнсоциален съюз. Вебер и Маркус Фербер, и двамата представители на ХСС в Европарламента, използваха прескоференцията в Брюксел, за да обвинят Румъния за забавеното разширяване на Шенген.

Основен гост на силно политизираното публично събитие, организирано от брюкселския клон на Hanns-Seidel-Stiftung, беше бившият вицепремиер на България Цветан Цветанов.

Той е номер 2 в ГЕРБ - партията на Бойко Борисов, който подаде оставка на 20 февруари заради гражданските протести срещу високите сметки за ток.

Цветанов обяви, че правителството на ГЕРБ е постигнало сериозен напредък в борбата с организираната престъпност и в спазването на законите в България.

Европейската комисия обаче съобщи за изоставане в областите правосъдие и вътрешни работи в България в редовните си доклади по механизма за сътрудничество и проверка.

#България #Румъния #Шенген #Германия #Манфред Вебер #Европейската народна партия #София #Букурещ #Бойко Борисов #Цветан Цветанов