Обратно към пълната версия на статията »

Пет наказателни производства за нарушения в енергетиката

Пет наказателни производства за нарушения в енергетиката
Ръководството на прокуратурата обяви резултатите от проверката в енергетиката (НЕК ЕАД, Електроразпределителните дружества, ДКЕВР). На снимката: Сотир Цацаров, Борислав Сарафов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Прокуратурата е образувала пет наказателни производства за нарушения в енергетиката, съобщи на пресконференция Борислав Сарафов – зам.-главен прокурор.

„Прокуратурта дълбоко е навлязла във водите на енергетиката. Образувани са пет наказателни производства“, коментира Сарафов, цитиран от агенция „Фокус“.

Първото е срещу длъжностни лица от ДКЕВР, които са нарушили и/или неизпълнили задълженията си във връзка с издаването на решение, което е внесено в комисията за един ден и веднага е прието, без да се направят необходимите анализи.

Второто дело е във връзка с непотърсен дивидент - групата ЧЕЗ е комутирала много сериозен дивидент, но държавата, в лицето на длъжностни лица от МИЕТ, не са положили достатъчно усилия да упражняват правата на държавата като акционер в дружествата, като от това са настъпили щети за държавния бюджет.

Следващото наказателно постановление е срещу виновни длъжностни лица от НЕК за това, че в периода от 2001 до 2012 година умишлено не са положили грижи за имуществото, за което отговарят – умишлена безстопанственост.

Четвъртото наказателно производство е срещу Михаил Андонов, изпълнителен директор на НЕК и БЕХ, за това, че в периода 2011–2012 година като длъжностно лице в НЕК не е положил необходимите усилия за възложеното му имущество – безстопанственост, а също така и за незаконни сделки.

Петото дело е за договори за обществени поръчки на ЧЕЗ, които са установени след проверка, при която са констатирани множество нарушения.

#Борислав Сарафов #енергетика #ДКЕВР #ЧЕЗ #НЕК #МИЕТ #Михаил Андонов #БЕХ