Студенти не признават Стоичков за лице на протестите

24 март 2013, неделя / 15:38;
Студенти не признават Стоичков за лице на протестите
Христо Стоичков се съгласи да бъде едно от лицата на неправителствена организация "Движение Орлов мост". Снимка: БГНЕС

Категорично заявяваме, че не признаваме легитимността на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) и се разграничаваме от избора на Христо Стоичков за "знаме" на студентските протести., заявиха в отворено писмо студенти от няколко български университети.

"Ние не желаем студентската общност да бъде свързвана по какъвто и да е начин с тази организация. Тя е неспособна да защитава общите студентски интереси и в редица случаи дори уронва престижа на студентите с организирането на събития и изказването на позиции, които са в пряк разрез с академичността и студентските интереси", се казва в позицията на висшистите, цитирана от Би Ти Ви.

Годишният бюджет на НПСС се формира от 10% от бюджетите на всички студентски съвети в българските университети, а  бюджетът на студентските съвети се формира от 1% от студентските такси.

„В част от своята декларация за промяна във висшето образование НПСС поставя искането да получава по 1 евро на семестър от всеки студент, плащането на което да бъде регламентирано в Закона за висшето образование. Ако това искане бъде прието от следващото правителство, то НПСС ще получава допълнително по 560 000 лева на семестър в касата на организацията”, се пояснява в писмото.