Обратно към пълната версия на статията »

5 пункта по-висока избирателна активност към 15 ч. – MBMD

5 пункта по-висока избирателна активност към 15 ч. – MBMD
Днес българите избират президент между двамата кандидати – Росен Плевнелиев от ГЕРБ и Ивайло Калфин от БСП. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Към 15 ч. избирателната активност на балотажа за президент и кметове достигна 37,23%, според Института за социални изследвания и маркетинг MBMD.

Така активността е по-висока с над 5 процентни пункта в сравнение с първия тур на изборите, съобщи по БНР социологът Петър Живков от MBMD.

Живков поясни, че жените проявяват по-голяма избирателна активност, а освен това се наблюдава активизация на гласуването на младите хора.

Най-масово гласуват хората с висше и средно образование, а през последните часове има известно засилване на гласуването сред турския етнос; активизират се столицата и областните градове за сметка на малките градове и селата, каза още той.

Има висока избирателна активност, която е по-висока в населените места, в които не се провеждат местни избори, допълни още Живков.

„При всички положения тази избирателна активност ще мине 40% към 16 ч.“, категоричен бе Петър Живков. „Трябва да се има предвид това, че преди изборите много хора декларираха нагласи да гласуват, но явно на първия тур те са имали затруднения. Може би поради опашките, които са били пред избирателните секции, много хора да са се отказали и на този втори тур явно са отишли да гласуват и гласуването става сравнително по-бързо“, посочи социологът.

#избирателна активност #избори #избори 2011 #местни избори #президентски избори #MBMD