Обратно към пълната версия на статията »

„Уолстрийт джърнъл“: България се сдоби със служебно правителство

„Уолстрийт джърнъл“: България се сдоби със служебно правителство
Дипломатът от кариерата Марин Райков застава начело на служебното правителство, натоварено със задачата да гарантира политическа и финансова стабилност, пише „Уолстрийт джърнъл“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От: „Уолстрийт джърнъл“, автор: Джо Паркинсън, превод: БГНЕС

Българският президент посочи дипломат от кариерата за премиер на служебното правителство, натоварено със задачата да гарантира политическа и финансова стабилност, след като дясноцентристкият кабинет на Бойко Борисов подаде оставка миналия месец заради разрастващите се протести срещу строгите икономии и корупцията.

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че бившият посланик във Франция, който е бил и заместник-външен министър в две правителства, Марин Райков ще оглави служебния кабинет до изборите на 12 май. Подуправителят на БНБ Калин Христов, който е управлявал валутния борд, ще бъде финансов министър.

Стъпката да се назначат бюрократи без политическа принадлежност има за цел да покаже на протестиращите ново лице на политическата класа, която те смятат за корумпирана и неспособна да повиши жизнения стандарт в най-бедната членка на Европейския съюз. Назначаването на експерти, които са смятани за консенсусни фигури сред поляризирания български политически елит, също така има за цел да успокои инвеститорите, че София ще устои на исканията на протестиращите за драматично увеличаване на харчовете и ренационализация на ЕРП-тата.

Марин Райков се опита да подчертае този консенсус в изявлението си. Ще следваме стриктно бюджетната рамка за 2013 г. и ще предприемем стъпки за подобряване на доходите на пенсионерите и най-бедните, заяви той. Райков добави, че ще провежда фискална политика, която няма да застраши валутния борд.

Анализаторите заявяват, че опитът на Райков ще му помогне да се ориентира на трудния политически терен.

„Райко беше избран, защото в основни линии изпълнява два критерия: той не се смята за партийна фигура и не е бил в управлението на нито една политическа партия. Второ, той знае как функционира администрацията, което наистина ще му помогне да запази стабилността“, каза Даниел Симов, програмен директор на Центъра за либерални стратегии.

Новото българско правителство ще бъде поредният кабинет от технократи в Европа, след като комбинацията от намаляването на социалните разходи, буксуващите икономики и отслабващата обществена търпимост към корупцията засили общественото недоволство към предходните управления.

Посткомунистическите страни на континента преживяха сериозни промени. След мащабни протести срещу съкращаването на разходите и корупцията Румъния промени два пъти своя премиер за последната година. Словакия и Литва свалиха политиците, подкрепящи строгите ограничения.

Правителството на Райков ще встъпи в длъжност на фона на протести, които са обхванали цяла България повече от месец. Протестите прераснаха в насилие през февруари, което принуди дясното правителство на Бойко Борисов да подаде оставка. Трима души починаха, след като се самозапалиха.

Но броят на демонстрантите рязко намаля през последните две седмици и лидерите на протестиращите не успяха да съставят ново движение, което да участва на изборите през май. Поради това по всяка вероятност настоящите големи партии, колкото и да са непопулярни, ще доминират и в следващия парламент.

Но новото правителство ще трябва да вземе тежки бюджетни решения.

Отиващото си правителство намали цените на тока със 7% и започна процес на отнемане на лиценза на чешката ЧЕЗ. Това увеличи страховете на инвеститорите, че засилването на популистката политика може да дестабилизира българската икономика. Предприетите до този момент стъпки не успокоиха общественото недоволство.

Въпреки че е извън еврозоната, България е тясно зависима от големите икономики в блока за своя растеж. София спечели възхищението на Брюксел, като намали бюджетния дефицит до 0,5% от БВП миналата година от 2% през 2011. Но анализаторите заявяват, че пазарите са все по-обезпокоени, че нито една политическа партия няма да получи мнозинство на изборите през май и нито една коалиция няма да може да запази строгата фискална политика.

„За инвеститорите основният сигнал ще бъде резултатът от изборите, а точно сега изглежда, че нито една партия няма да може да състави правителство без коалиция“, заяви анализаторът от Eurasia Group Отила Симкова. „Положението наистина не е ясно, но пазарите гледат отвъд това служебно правителство“, добави тя.

#Марин Райков #служебен кабинет #Бойко Борисов #Росен Плевнелиев #Франция #Калин Христов #Европейския съюз #Румъния #Словакия #Литва #България #София