Обратно към пълната версия на статията »

Хотелиерите във Велинград подават колективна жалба срещу ЕВН

Хотелиерите във Велинград подават колективна жалба срещу ЕВН
Хотелиерите във Велинград настояват за независима проверка на електромерите, премахване на авансовото плащане и въвеждането на устройства за измерване на напрежението в мрежата. Снимка:bedtime.bg
A A+ A++ A

Над 50 собственици на хотели във Велинград подготвят колективна жалба срещу ЕВН заради високите сметки за ток.

В нея те настояват за независима проверка на редовността на електромерите, премахване на авансовото плащане и въвеждането на устройства за измерване на напрежението в мрежата, съобщи Би Ти Ви.

През януари 2012 г. хотелът на Златко Златанов е похарчил ток за 11 000 лева. Тази година фактурата е на стойност 13 000. Същото важи и за предходните месеци. Скокът е между 30 и 100%.

„В градация, за няколко месеца, от 6 отидох на 13 хиляди лева. Нямам увеличение на консумацията на електроенергия според мен, тоест нямам инсталирани мощности, които да наложат това. Зимата беше по-мека от предишната", казва Златанов, който е и председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите.

Електромерите в този и другите хотели се отчитат дистанционно. Затова оправданието за повече почивни дни също не звучи логично. Основното съмнение е в некачествения ток под 220 волта.

„В Германия щом напрежението на подаваната електрическа енергия падне под гарантираната от 220 волта, самият електромер спира да отчита", обяснява адвокат Йордан Аршинков.

Христо Тричков, друг хотелиер от Велинград, направил опит да провери доколко електромерите на EVN отчитат точно. Оказало се невъзможно.

„Поисках от тях един контролен уред, който всеки месец да го поставям на отделните места. Те ми отговориха неофициално, че те нямат оборотни електромери", казва мъжът.

В колективната си жалба велинградските хотелиери настояват за въвеждането на устройства, с които да е възможно измерването на напрежението в мрежата по всяко време.

Очаква се до края на следващата седмица към колективната жалба от Велинград да се присъединят всички хотелиери в страната.

Ако исканията не им бъдат изпълнени, те ще сезират Комисията за защита на потребителите, ДКЕВР, омбудсмана и прокуратурата.

#Велинград #хотелиери #ЕВН