Обратно към пълната версия на статията »

Парламентът отхвърли предложение на „Атака“ за отмяна на лицензите на ЕРП-тата

Парламентът отхвърли предложение на „Атака“ за отмяна на лицензите на ЕРП-тата
Мнозинството отхвърли проект на „Атака“ за прекратяване на приватизационните договори с електроразпределителните дружества. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Парламентът отхвърли проекторешението на "Атака", с което националистите искаха правителството в едномесечен срок да предприеме действия за отнемане на лицензите на електроразпределителните дружества, да прекрати приватизационните договори с тях, а тяхното имущество да се върне в активите на държавата, съобщи БНР.

„Дневният ред на парламента няма нищо общо с дневния ред на българското общество“, обяви лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, цитиран от „Фокус“.

По думите на Сидеров проектът за решение предвижда да се прекратят приватизационните договори с ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про.

Според лидера на „Атака“ ЕРП-ата не са спазвали условията на договорите, надписвали са сметки и качеството на услугите не е добро.

Мнозинството обаче отхвърли проекторешението. Гласуваха 70 депутати, от които 12 бяха за, 13 бяха против, а 45 се въздържаха.

„Атака“ внесе и предложение 17 май да бъде обявен за Ден за геноцида над българското общество по време на турското робство.

„Защо евреите в това Народно събрание са по-скъпи от българите“, попита Сидеров.

Мнозинството отхвърли и това предложение.

Отхвърлено бе и предложението на Коалиция за България в дневния ред на парламента да влезе обсъждане на проект за решение за предсрочно освобождаване на управителя на НЗОК Пламен Цеков.

„В здравеопазването цари административен, нормативен и финансов хаос“, коментира депутатът от Коалиция за България Мая Манолова от парламентарната трибуна, цитирана от БГНЕС.

По думите й под ръководството на Пламен Цеков касата се е превърнала в монополист.

От мнозинството не се съобразиха с призива й и не подкрепиха решението.

С 45 гласа „за“, 57 „против“ и 28 „въздържали се“ народните представители отхвърлиха предложението на лидера на левите депутати в парламента Сергей Станишев за включване в седмичната програма на точка МС и ДКЕВР да предприемат мерки за намаляване на цените на тока.

„Народните представители не бива да позволяват да бъде отхвърлена една от най-важните теми за хората в страната“, заяви от парламентарната трибуна депутатът Ангел Найденов преди гласуването.

„Поводът, който ги изведе на улицата, е невъзможността да си платят сметките за ток“, напомни той.

„Странно защо, след като икономическата комисия имаше кворум, тази точка бе отложена за друго заседание. Предложили сме пет мерки, които да отворят възможността на служебния кабинет и на ДКЕВР да решат този въпрос, т.е. не е невъзможно те да бъдат осъществени“, продължи Найденов.

Залата отхвърли проекта за решение.

В призива си за прегласуване Ангел Найденов отново подчерта важността на тези 5 мерки, включително и да не се допуска изключване на електрозахранването на хората, неплатили сметките си поради финансова невъзможност да го направят, но мнозинството не се съобрази с аргументите му.

В изказване Янаки Стоилов от Коалиция за България постави на дневен ред гласуване на проекторешение за налагане на мораториум върху разпоредителни сделки на управляващите по отношение на концесии и приватизация на определени обекти.

„Защото много от тези сделки са в услуга на корпоративни и частни интереси, става въпрос за стотици милиони левове, с които отиващото си правителство се опитва да угоди на близки до тях хора и дружества“, допълни той.

Мнозинството отхвърли и тази инициатива на левите депутати с 54 гласа за, 43 против и 31 въздържали се.

#ЧЕЗ #Волен Сидеров #Янаки Стоилов #Ангел Найденов #Мая Манолова #Пламен Цеков #Народно събрание #ЕВН #Енерго-Про